Mađarska uvela neograničen pritvor

Mađarski parlament je uveo mogućnost neograničenog pritvora za osumnjičene kojima preti kazna od najmanje 15 godina zatvora.
Mađarski parlament je uveo mogućnost neograničenog pritvora za osumnjičene kojima preti kazna od najmanje 15 godina zatvora.

Opozicioni socijalisti, pojedini pravni stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija kritikovali su uvođenje te mere ocenivši da je ona suprotna ustavu i međunarodnim obavezama koje je preuzela Mađarska.

Zakon su podržali poslanici vladajuće, konzervativne stranke Fides premijera Viktora Orban i stranke ekstremne desnice Jobik. Opozicione stranke su bile protiv uvođenja te mere.

Stranka Fides koja ima većinu od dve trećine poslanika u parlamentu, od 2010. godine je izdejstvovala usvajanje mnogih zakona koji, prema nekim ocenama, guše slobode pre svega u domenu medija, pravde i osnovnih prva. Sporan je bio i novi ustav koji je stupio na snagu počektom 2012.

Evropska komisija je više puta opominjala Mađarsku zbog spornih poteza i pokretala procedure za utvrđivanje prekršaja pošto su ti propisi bili protivni osnivačkim ugovorima EU.

Uvođenje neograničenog pritvora za osumnjičene za teža krivična je predloženo nakon bestva dva člana kriminalne grupe koji su osumnjičeni za ubistvo i krađu.

Istražni postupak u njihovom slučaju se odužio toliko da im je istekao pritvor u trajanju od četiri godine, što je do sada bilo maksimalno trajanje pritvora. Oni su u aprilu upućeni u kućni pritvor, ali su uspeli da pobegnu da bi počektom oktobra bili uhapšeni u Švajcarskoj i izručeni Mađarskoj.

Šestočlana banda iz Arokta, na istoku Mađarske, napadala je, naoružana palicama, starije ljude u predgrađima Budimpešte i unutrašnjosti tokom 2008. i 2009. Dve žrtve su podlegle povredama, piše mađarski portal na engleskom Politiks (politics.hu).

Opozicioni socijalisti ocenili su da su izmene zakona neustavne i predložili da se umesto toga period pritvora privremeno produži sa četiri na pet godina do početka 2015. kako bi se dalo vremena policiji da stvori uslove za kućni pritvor da optuženi ne bi bežali.

Poznati advokat u Mađarskoj, Đerđ Mađar ocenio je da je novi zakon u potpunosti suprotan "evoluciji evropskog pravnog sistema". On je naveo da samo još u Belorusiji postoji neograničen pritvor.

Mađarski Helsinški odbor je takođe osudio izmene zakona i ocenio da su one "protivne ne samo Ustavu već i međunarodnim obavezama Mađarske".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.