Letonija unosi prljav novac u evrozonu

Kada Letonija 1. januara uđe u evrozonu, sa sobom će doneti bankarski sektor prepun sumnjivog novca iz Rusije i drugih istočnih suseda, upravo u trenutku kada taj blok jedinstvene valute pokušava da se izbori sa sličnim poreskim utočištima.

Kada Letonija 1. januara uđe u evrozonu, sa sobom će doneti bankarski sektor prepun sumnjivog novca iz Rusije i drugih istočnih suseda, upravo u trenutku kada taj blok jedinstvene valute pokušava da se izbori sa sličnim poreskim utočištima.

Pre samo devet meseci, evrozona je morala da dodeli pomoć za spasavanje Kipra, sićušne članice specijalizovane za privlačenje velikih depozita iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika. Nakon toga, lideri evrozone su obećali da će se uhvatiti u koštac sa finansijskim utočištima i poboljšati transparentnost.

Letonija, međutim, kao 18. članica evrozone, verovatno će se suočiti sa većim prilivom prljavog novca, jer će biti ocenjena kao sigurnije utočište u odnosu na njene istočne susede, dok će finansijske kontrole i dalje ostati labave. "Čim se Letonija pridruži evrozoni, mislim da će uslediti rast priliva sumnjivog novca", izjavio je profesor Univerziteta u Njujorku, Mark Galeoti.

Politički i finansijski lideri Letonije su se godinama nadali da će stvoriti malu Švajcarsku u istočnoj Evropi, odnosno mesto gde kapital iz nestabilnih zemalja poput Rusije ili Kazahstana može da se čuva neko vreme ili pronađe svoj put dalje ka Zapadu, ka bankarskim "mekama" poput Ciriha ili Londona.

Letonija ima 20 registrovanih banaka u zemlji, ili po jednu na svakih svakih 100.000 stanovnika, što je izuzetno visok nivo. Od tih banaka, njih 13 su ocenjene kao "butik banke", odnosno banke koje potpuno zavise od stranih sredstava, većinom iz bivših sovjetskih republika. Umesto da kreditiraju preduzeća i potrošače, ove finansijske institucije uglavnom služe kao sigurna utočišta ili za transakcije prebacivanja novca, od čega je jedan deo sumnjivog porekla.

  • srdjan

    31.12.2013 08:39
    Jel to ono: EU bi da se j... a da joj ne uđe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).