Referendum o ćirilici pred Ustavnim sudom

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je danas da će referendum o dvojezičnosti, odnosno pitanje upotrebe ćirilice u Vukovaru, doći pred Ustavni sud i istakao da je procedura vezana uz referendum i pitanja koja se na njemu postavljaju vrlo jasna i treba je poštovati.
Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je danas da će referendum o dvojezičnosti, odnosno pitanje upotrebe ćirilice u Vukovaru, doći pred Ustavni sud i istakao da je procedura vezana uz referendum i pitanja koja se na njemu postavljaju vrlo jasna i treba je poštovati.

Braniteljska udruženja u Hrvatskoj organizovala su krajem prošle godine, posle uvođenja ćirilice u Vukovaru, prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o promeni Zakona o pravima nacionalnih manjina, kojom bi cenzus za sticanje prava na manjinski jezik i pismo bio 50, a ne dosadašnjih 30 odsto manjinskog stanovništva na određenoj teritoriji.

Osvrnuvši se na tu inicijativu, Josipović je tokom tradicionalnog prijema građana "na kafu" u svojoj kancelariji naglasio da bi on lično referendum poslao na Ustavni sud.

"Mislim da je procedura koja je propisana Ustavom i zakonom (o referendumu) vrlo jasna i treba je poštovati", rekao je šef države upitan šta bi on učinio s obzirom na to da je "očito da vladajuća većina ne želi da zatraži mišljenje od Ustavnoga suda" o referendumu.

Prikupljeno je i predato Hrvatskom saboru, podseća Hina, više od 650.000 potpisa, ali parlament o toj inicijativi još nije raspravljao.

  • НиколаНС

    09.03.2014 08:51
    Не брину мене хрвати
    Од њих се ништа друго није ни могло очекивати. Они су се показали ко су и шта су, много пре 90-их. Мени више смета што у НС има оних којима је ћирилица трн у оку. Богу хвала, више је оних других.
  • Agronom sa sela

    08.03.2014 22:14
    Standardi
    U jednoj Bivšoj nacističkoj državi, Lužiki Srbi sa 5-10 posto populacije imaju sva prava na dvojezičnost!
    Ali, to je u jednoj Bivšoj nacističkoj državi!
  • Stanko

    08.03.2014 20:44
    15%
    Jedino u srbiji sa 15% grupisanog stanovništva se uvodi dvojezičnost i pismo manjinske narodne grupacije. Srbi su dolaskom Tuđmana i Bratije mu, izgubili drzavotvornost i postali nacionalna majina. Nadajmo se da će ove tužbe za ratni zločin osuditi Tuđmana koji je izbegao suđenje za genocid. A što se tiče Ustavnog suda Hrvatske, šta očekivati, ipak su to Hrvati "U".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.