Obešen opozicionar u Iranu

Poznati iranski opozicionar i politički zatvorenik iz 80-tih godina prošlog veka obešen je, uprkos međunarodnom pritisku da se obustavi izvršenje smrtne kazne.
Poznati iranski opozicionar i politički zatvorenik iz 80-tih godina prošlog veka obešen je, uprkos međunarodnom pritisku da se obustavi izvršenje smrtne kazne.

Golamreza Hosravi Savadžani (49), osuđen je za "moharebeh", takozvano "vođenje rata protiv Boga" i Vrhovni sud je potvrdio tu presudu.

Pošto je stigla informacija da će biti izvršena smrtna kazna, Nacionalni savet za otpor Iranu (NCRI) sa sedištem u Parizu apelovao je na međunarodnu zajednicu, a posebno na Evropsku uniju, američku vladu, generalnog sekretara UN, visokog komesara za ljudska prava UN i sve organizacije za zaštitu ljudskih prava i slobodu izražavanja, da preduzmu hitne i delotvorne mere za sprečavanje tog pogubljenja.

Tokom 80-tih godina prošlog veka, ovaj politički zatvorenik je sa 16 godina prvi put osuđen i proveo pet godina u zavoru Kazerun zbog podrške Narodnoj mudžahedinskoj organizaciji Irana (PMOI).

Hosravi je uhapšen i 2008. i osuđen na tri godine zatvora zbog kontakata sa PMOI i od tada je u zatvoru. Tokom odsluženja kazne 2012. ponovo je optužen, sada za "moharebeh" i osuđen na smrtnu kaznu zbog finansijske podrške PMOI.

AFP podseća da je PMOI osnovan 60-tih godina prošlog veka kao opozicija prozapadno orijentisanom iranskom šahu. Posle Islamske revolucije 1979. i svrgavanja šaha, PMOI se okrenuo oružanoj borbi protiv iranskih verskih vođa i Teheran ih smatra odgovornim za ubistvo na hiljade iranskih civila i zvaničnika.

Iran navodi da članovi PMOI koji su sada u egzilu u Iraku treba da budu izručeni kako bi se suočili s optužbama.

  • 01.06.2014 09:41
    Srbija je otprilike na istom nivou ali samo zbog geografskog polozaja nije u stanju da cini ovakve stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.