Nastavljaju se sukobi u Libiji, 22 mrtvih u Bengaziju

U teškim sukobima između islamista i odmetnutog libijskog generala Halifa Haftara danas je u Bengaziju poginulo najmanje 22 ljudi, dok je 112 ranjeno.
U teškim sukobima između islamista i odmetnutog libijskog generala Halifa Haftara danas je u Bengaziju poginulo najmanje 22 ljudi, dok je 112 ranjeno.

Po rečima očevidaca, sukobi su izbili kada su tri islamističke grupe, uključujući Ansar al-Šariju, napali bazu elitnih vojnih snaga koje podržavaju generala Haftara.

Ovo su najveći sukobi u Bengaziju od onih sredinom maja, kada je odmetnuti general pokrenuo ofanzivu pod nazivom "Operacija ponos", čiji je cilj da se Libija "očisti" od islamista. Tada je poginulo 76 ljudi.

U Bengaziju je danas vladala panika. Iz bolnica je apelovano na građane da daju krv, a na učesnike u sukobu da poštede civile. Škole i mnoge radnje i firme su zatvorene, a stanovništvo nastoji da ne napušta svoje domove.

Haftarov portparol Mohamed al-Hijazi apelovao je na stanovništvo u zonama sukoba širom Bengazija da se evakuiše, što se tumači kao upozorenje da bi borbe mogle da eskaliraju. Do današnjeg krvoprolića dolazi dan pošto su snage generala Haftara krenule sa novim vazdušnim napadima na islamiste u Bengaziju, na čijem se udaru našao i jedan skup Ansar al-Šarije.

Magrebska Al-Kaida poziva Libijce da se bore protiv generala Haftara i njegove samoproklamovane Nacionalne armije, karakterišući ga kao "neprijatelja islama". Vlasti u Tripoliju su, inače, generala Haftara ranije zvanično proglasile odmetnikom, ali nakon što su hiljade ljudi demonstrirale dajući mu podršku, on je objavio kako mu je narod dao mandat da nastavi svoju ofanzivu kako bi skršio "terorizam".

Od 2011. Libiju potresa bezakonje. U gotovo svakodnevnim napadima, za koje se okrivljuju islamisti, na meti su bezbednosne snage u Bengaziju. Prelazna centralna vlast, međutim, nije u stanju da iskoreni nasilje jer nedostaju stabilne i jake vojne i pollicijske snage. Halif Haftar (71) je godinama živeo u egzilu, u SAD, pre nego što se vratio u Libiju da bi komandovao kopnenim snagama u ustanku protiv Gadafijevog režima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.