Spremaju odbranu Bagdada

Iračke snage bezbednosti pripremaju kontraofanzivu protiv islamista severno od Bagdada.
Iračke snage bezbednosti pripremaju kontraofanzivu protiv islamista severno od Bagdada.

Na 25 kilometara severno od glavnog grada Iraka vojnici prave utvrdu, prave se novi kontrolni punktovi, a na istom području, u gradu Išakiju iz kojeg su islamisti proterani, pronađena su spaljena tela 12 policajaca.

U međuvremenu iz severnog Iraka, koji je već nekoliko dana na udaru sunitskih militanata iz grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), stižu vesti o napadu na konvoj šefa iračke agencije za borbu protiv korupcije u kojem je ubijeno devet policajaca, prenosi Rojters navodeći da se za sada ne zna da li i iza toga napada stoje ekstremisti.

Frans pres prenosi izjavu armijskog pukovnika iz komande za Samaru, grad udaljen 110 kilometara severno od Bagdada, da se priprema kontraofanziva protiv ekstremista i da je pojačanje iz federalne policije i vojske stiglo u petak. Prema rečima tog oficira, pojačanje će biti angažovano prema oblastima severno od tog grada, uključujući Dur i Tikrit, koje su ekstremisti zauzeli protekle sedmice u velikoj ofanzivi.Snage bezbednosti očekuju naređenje da započnu kontraofanzivu, rekao je on.

Irački premijer Nuri al-Maliki poručio je vojnim oficirima u Samari da dobrovoljci dolaze kako bi pomogli u borbi protiv islamskih ekstremista, izvestili su danas irački mediji.

- Samara neće biti poslednja linija odbrane, već tačka okupljanja i lansirna rampa - rekao je Maliki obraćajući se oficirima u gradu oko 100 kilometara severno od Bagdada, na putu ka Mosulu, koji je pod kontrolom ekstremista.

Maliki - koji pripada šitskoj zajednici, rekao je da je njemu i komandantu oružanih snaga vlada dala neograničena ovlašćenja za borbu protiv ekstremista i pozvao sve Iračane da se "bore u ratu protiv neprijatelja pravde i vere".

Predsednik Irana Hasan Rohani Irana rekao je da je ta zemlja spremna da pruži pomoć iračkoj vladi u borbi protiv sunitskih pobunjenika u okvirima međunarodnog prava i dodao da Bagdad za sada nije tražio pomoć od njegove zemlje.Rohani je istakao da će Iran snažno braniti svoju teritoriju ukoliko teroristi pokušaju da ugroze bezbednost zemlje, preneo je Rojters. On je naveo da će Iran razmotriti i saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv ekstremističkih sunitskih boraca u Iraku ukoliko Vašington bude delovao protiv njih.

- Ako vidimo da Sjedinjene Američke Države preduzimaju akcije protiv terorističkih grupa u Iraku, onda ćemo razmotriti (saradnju) - rekao je Rohani novinarima.

Bivša američka državna sekretarka HIlari Rodam Klinton izjavila je da bi pogoršanje situacije u Iraku moglo da ima "globalne posledice".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.