Pobegao Švajcarac kidnapovan 2012. na Filipinima

Švajcarac koga je 2012. kidnapovala filipinska islamistička militantna grupa Abu Sajaf je danas uspeo da se spase, iskoristivši napad vojske na njegove otmičare u dubokoj džungli na južnom filipinskom ostrvu Džolo, oko 1.000 kilometara južno od Manile, saopštio je portparol filipinske armije.

Švajcarac koga je 2012. kidnapovala filipinska islamistička militantna grupa Abu Sajaf je danas uspeo da se spase, iskoristivši napad vojske na njegove otmičare u dubokoj džungli na južnom filipinskom ostrvu Džolo, oko 1.000 kilometara južno od Manile, saopštio je portparol filipinske armije.

Dok je Lorenco Vinčiguera (50) uspeo da se spase, to nije pošlo za rukom njegovom holandskom kolegi Evoldu Hornu, za koga se veruje da je još uvek u rukama terorista, ističe lokalni vojni komandant, pukovnik Alan Arohado. Vinčiguera i Horn su kidnapovani tokom ekspedicije s ciljem fotografisanja ptica.

Banda Abu Sajaf se sastoji od nekoliko stotina ljudi, bliskih Al Kaidi, a na teret im se stavljaju neki od najgorih terorističkih napada u filipinskoj istoriji.

Ova grupa je, između ostalog, odgovorna za bombaški napad na trajekt u Manili 2004. godine, u kojem je poginulo više od 100 ljudi. Grupa Abu Sajaf takođe često kidnapuje strance na jugu Filipina, za koje traži i često dobija ogroman otkup. Mada se zvanično bori za formiranje muslimanske države, nezavisne od pretežno katoličkih Filipina, Abu Sajaf je pre kriminalna grupa, koja obilato zarađuje od otkupa kidnapovanih.

SAD su Abu Sajaf proglasile terorističom organizacijom i obezbedile su Filipinima vojnu podršku i obuku za borbu protiv te grupe. U oktobru je Abu Sajaf pustio dvojicu kidnapovanih Nemaca, koje su držali u zarobljeništvu šest meseci. Nemačke i filipinske vlasti odbili su da kažu da li je za njih plaćen otkup, ali je sama grupa postavila video snimak na Fejsbuku na kojem je prikazan novac koji su dobili za Nemce - 250 miliona pezosa (5,7 miliona dolara).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.