Crkva priznala da celibat može voditi u pedofiliju

Katolička crkva Australije saopštila je danas da celibat sveštenika može da doprinese pojavi pedofilije, pa je preporučila "psihoseksualnu" obuku.
Katolička crkva Australije saopštila je danas da celibat sveštenika može da doprinese pojavi pedofilije, pa je preporučila "psihoseksualnu" obuku.

"Obavezan celibat može da doprinese zlostavljanju pod nekim okolnostima", saopštio je crkveni Savet za istinu, pravdu i isceljenje.

Savet koji pomaže Komisiji zaduženoj za istragu seksualnog zlostavljanja dece u crkvi, zamerio je crkvenim organima i zvaničnicima da su suviše često "zatvarali oči" pred slučajevima pedofilije.

Pitanje celibata sveštenika već godinama je tema rasprava među katolicima. Papa Franja je u više navrata rekao da se pedofilija katoličkih sveštenika može uporediti sa satanističkim obredom, jer su sveštenici na taj način izdali Boga.

Skandal sa sveštenicima koji su zlostavljali decu, izbio je početkom 2000-ih u SAD, a potom su se pojavili i slučajevi u Evropi, posebno u Irskoj, gde je prijavljeno na desetine hiljada slučajeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet