Gradi se hrišćanska crkva u Turskoj posle skoro 100 godina

Turske vlasti odobrile su izgradnju hrišćanske crkve u zemlji, prve od 1923. godine, kada je formiana moderna Turska.

Turske vlasti odobrile su izgradnju hrišćanske crkve u zemlji, prve od 1923. godine, kada je formiana moderna Turska.

"Biće to prva nova crkva od formiranja Republike. Od tada su mnoge crkve obnovljene ili ponovo otvorene, ali nijedna nova nije sagrađena", rekao je jedan neimenovani izvor iz turske vlade.

Crkva, namenjena sirijskim hrišćanima, počeće da se gradi u Istanbulu, u delu koji je u Evropi poznat pod nazivom San Stefano, gde se nalaze jeremenska, gruzijska i grčka pravoslavna i katolička crkva.

Izgradnju crkve finansiraće fondacija koja se bori za prava katoličkih i pravoslavnih Sirijaca u Turskoj, koji uglavnom žive u jugoistočnom delu zemlje, a njihov broj procenjen je na gotovo 20.000. U Turskoj 99 odsto stanovništva čine muslimani, a hrišćani su neretko žrtva napada u toj zemlji, navodi agencija Frans pres.

Kao zemlja koja želi da postane članica EU, Turska je napravila značajne pomake u poštovanju prava religioznih manjina. U tom cilju obnavljaju se sinagoge, crkve i manastiri, i vraća im se imovina koja im je nekada pripadala.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja je krajem novembra posetio Tursku, kada je izrazio strahovanje za hrišćane u regionu, koji su u opasnosti od džihadista u Siriji i Iraku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.