Strah od bosanskih muslimana u Austriji

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič izrazio je zabrinutost zbog bosanskih muslimana u Austriji.
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič izrazio je zabrinutost zbog bosanskih muslimana u Austriji.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Kurir", rekao da je zabrinut zbog stanja među bosanskim muslimanima u Austriji.

"Postoje naznake da je uticaj Saudijske Arabije učvršćen. Potencijal za problematični razvoj je prisutan", kazao je Petrič. Kada je reč o poređenju Austrije i Francuske, on je naglasio da je situacije Francuske, zbog posledica kolonijalizma u severnoj Africi, sasvim drugačija.

Petrič, koji je kao ambasador Austrije pri OEBS-u živeo do kraja 2013. u Parizu, objasnio je da se razvio geto u tom gradu, gde muslimani žive na marginama društva.

"Tu se razvio kriminalni, radikalni potencijal. Vlasti to nisu uspele da stave pod kontrolu, a i integracija je nedovoljna", ocenio je on. Petrič je apelovao na muslimane da se integrišu u Austriji i sebe vide kao austrijske muslimane, dodajući da to važi pre svega za drugu i treću generaciju. Poredivši stanje u Francuskoj i Austriji, list "Kurir" podseća da je više od 1.100 Francuza otišlo u džihad u redove Islamske države i da se oko 500 trenutno nalazi u ratnom području Sirije i Iraka, a da je iz Austrije u džihad otišlo između 150 i 180, te da se više od 60 vratilo u zemlju, dok je u Francuskoj taj broj daleko veći.

Kada je reč o organizovanosti muslimana u Austriji, suniti turskog porekla predstavljaju najveću grupu, ispred bosanskih muslimana. Vernici su organizovani oko džamija, udruženja, među kojima je najveća Tursko-islamska unija (ATIB) sa 64 džamije, zatim sledi Islamska federacija u Beču sa 59 verskih objekata, Unija islamskih kulturnih centara sa 43, i Udruženje bošnjaških islamskih udruženja sa 41 džamijom. Od oko 550.000 muslimana koliko žive u Austriji polovina njih je sekularna, a oko pet odsto je organizovano oko islamskih udruženja, od kojih neki slede politički Islam, i u vezi su sa radikalnim organizacijama.

"Te grupe zloupotrebljavaju austrijsku demokratiju i otvoreno društvo, kako bi preko svojih struktura udruženja prenosili i širili političke sadržaje iz inostranstva i represivnu teologiju, koje nemaju veze sa pravim islamom. To je politička vera koja u sekularnoj državni nema šta da traži", smatra Birol Kilić, predsednik Turske kulturne zajednice u Austriji.

On je ujedno kritikovao vladajuće partije u Austriji da su te grupe učinile prihvatljivim i u džamijama "lovili" za glasačima. "Austrija je postala zemlja političkog islama, koji mnoge muslimane preko političkih partija i struktura moći stavlja pod pritisak i širi strah među njima", rekao je Kilić.

Bečki "Kurir" podseća da se mnoga islamska udruženja nalaze pod "krovom" Islamske verske zajednice u Austriji, čiji je predsednik Fuat Sanač, koji gubi većinu pred ovogodišnje izbore. U toj organizaciji čini se da jača Mili Geruš, kojeg nemačke obaveštajne službe smatraju antidemokratskim i osobom koja odbija zapadnu demokratiju.

  • Deks

    11.01.2015 13:10
    Ekstremisti različitih ideologija
    Pomalo me iznenađuju pisanja medija vezana za terorističke napade u Parizu. Ako smo neposredno nakon napada na redakciju lista Šarli Ebdo čuli mnoge poruke razumnih ljudi da ne treba mešati ekstremizam sa bilo kojom religijom kako to da se masovno pojavljuju tekstovi o muslimanskoj zajednici u Srbiji ili Austriji? Dakle posredno ipak se stavlja znak jednakosti između islamske religije i ekstremista koji su počinili terorističke napade što je veoma pogrešno. Naprotiv može se govoriti o ekstremistima svih vrsta kojih ne nedostaje niti u Srbiji niti u Austriji. U Srbiji čak najveći broj takvih ekstremista su pravoslavni fundamentalisti.
  • austrijanci

    11.01.2015 12:38
    zasto
    nisu ih stetili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.