Nova istraga o smrti Nerude

Čile ponovo otvara istragu o smrti pesnika i nobelovca Pabla Nerude, jer postoje indicije da je bio otrovan, rekao je danas portparol čileanske vlade Fransisko Ugas.

Čile ponovo otvara istragu o smrti pesnika i nobelovca Pabla Nerude, jer postoje indicije da je bio otrovan, rekao je danas portparol čileanske vlade Fransisko Ugas.

Neruda je umro 1973. godine, 12 dana posle puča kojim je general Augusto Pinoče došao na vlast. Nerudino telo je, zbog istrage o smrti, ekshumirano u aprilu 2013. godine i tada nisu pronadjeni tragovi otrova.

Prema zvaničnoj verziji, proslavljeni pesnik preminuo je od tumora prostate. Novi forenzički testovi treba da otkriju ima li tragova teških metala, da bi se onda utvrdio direktan ili indirektan uzrok smrti, rekli su zvaničnici.

Neruda je bio član Komunističke partije Čilea, poslanik i bivši ambasador u Francuskoj. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971. godine. Vozač Pabla Nerude sumnja u verziju da je pesnik umro prirodnom smrću. On je ispričao da ga je Neruda pozvao iz bolnice u Santijagu i rekao mu da se loše oseća nakon što je primio injekciju u stomak.

Neki veruju da je Neruda otrovan u 69. godini, jer je bio pristalica svrgnutog predsednika Salvadora Aljendea i strahovalo se da bi mogao da postane lider opozicije.

  • 22.01.2015 13:10
    Miloševi... Ovaj, Pinoče eliminisao političke protivnike? Nemoguće!
  • Ja

    22.01.2015 11:39
    Pablo Neruda, sjajan pisac,svi bi ga trebali pročitati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet