"Diznilend" izvor zaraze malim boginjama

Kalifornija se suočava sa manjom epidemijom malih boginja, bolesti koja je u SAD praktično iskorenjena, a većina slučajeva je povezana sa tematskim parkom "Diznilend", saopštile su danas lokalne vlasti.
Kalifornija se suočava sa manjom epidemijom malih boginja, bolesti koja je u SAD praktično iskorenjena, a većina slučajeva je povezana sa tematskim parkom "Diznilend", saopštile su danas lokalne vlasti.

Kalifornijska državna Služba za javno zdravlje na svom sajtu navodi da je od kraja decembra do danas zabeleženo 59 slučajeva malih boginja, od čega je 42 slučaja povezano sa parkom "Diznilend", koji se nalazi u kalifornijskom gradu Anahajmu.

Od 42 potvrđena slučaja obolelih od malih boginja, petoro su zaposleni u "Diznilendu", saopštila je Služba za javno zdravlje. "Do prvobitne izloženosti virusu je došlo u decembru, ali su novi oboleli posetili 'Diznilend' u januaru", navodi se na sajtu Službe.

Male boginje su visoko zarazna bolest, a mogu da se šire i vazduhom, bez fizičkog kontakta. Infekcija obično počinje visokom temperaturom, a praćena je kašljem, konjuktivitisom i osipom.

Služba za javno zdravlje Kalifornije je saopštila da širenje malih boginja u toj američkoj saveznoj državi ukazuje na potrebu nove vakcinacije. Male boginje su u SAD iskorenjene od 2000. godine, ali je ta bolest i dalje prisutna u Evropi, Africi i Aziji.

  • Baja

    23.01.2015 12:50
    A lepo sam rekao Paji da vodi Raju, Vlaju i Gaju na vakcinaciju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet