Prošle godine prijavljeno 15 nestale dece

Na telefonski broj za prijavu nestanka dece 116 000, u 2014. godini primljeno je ukupno 349 poziva i prijavljeno 15 slučajeva nestale dece, saopštila je danas organizacija Akcija protiv trgovine ljudima (ASTRA).
Na telefonski broj za prijavu nestanka dece 116 000, u 2014. godini primljeno je ukupno 349 poziva i prijavljeno 15 slučajeva nestale dece, saopštila je danas organizacija Akcija protiv trgovine ljudima (ASTRA).

ASTRA dodaje da je tokom 2014. na taj jedinstveni Evropski broj za prijavu nestale dece u Srbiji prijavljen nestanak 11 devojčica i četiri dečaka. U dva slučaja troje dece su oteli njihovi roditelji, dok su dve devojčice otele osobe izvan porodice. U pet slučajeva su deca pobegla od kuće, a u tri slučaja deca su nestala iz drugih razloga - u jednom, devojčica je otišla da poseti prijatelja koji ju je silovao i ubio, a zatim sakrio njeno telo.

Dva nestanka su prijavili građani kao moguće otmice dece, ali je proverom utvrđeno da deca nisu oteta. Ipak, kako se navodi, nadležne službe preduzele mere radi njihove zaštite.

Osobe koje najčešće zovu broj 116 000 su roditelji, nevladine organizacije i građani, navodi se u saopštenju.

U tom periodu primljeno je i 255 poziva koji se tiču problema nestalih beba u našoj zemlji. ASTRA je svim roditeljima koji sumnjaju da im je dete nestalo u porodilištu, a koji su se toj organizaciji obratili za podršku, obezbedila obrasce za potraživanje dokumentacije od strane matične službe, bolnice i Javnog komunalnog preduzeća, kao i obrazac i detaljne smernice za obraćanje nadležnom tužilaštvu.

U narednoj godini ASTRA očekuje razvijanje sistema alarmiranja javnosti (Tijana Alert) po uzoru na evropske države, a koji će doprineti brzim i efikasnim potragama.

Osnovna funkcija Evropskog telefonskog broja za nestalu decu 116000, koji funkcioniše u 27 država, jeste da prima pozive kojima se prijavljuje nestanak deteta i prosleđuje ih policiji i drugim nadležnim službama, da obezbedi psihološki i drugi vid podrške njihovim roditeljima ili starateljima, kao i da pruži podršku u potrazi za nestalim detetom.

U slučaju da se nestalo dete nalazi na teritoriji strane države, taj vid pomoći je od posebnog značaja ukoliko postoji jezička barijera u komunikaciji roditelja sa policijom u zemlji u kojoj se njihovo dete potencijalno nalazi.

  • 24.02.2015 16:47
    A zašto.
    Zbog čega je nagli porast nestanka dece i novorođenčadi iz bolnice? Pa parovi koje ne mogu imati decu, mogu legalnim putem da usvoje decu. A ko ne može legalno to znamo. Odkad je njihova populacija u porastu, i svetska vlada uzela pod svoju zaštitu i tera svet da ih tolerišemo, dešava se ovo, da nam deca nestaju i sa ulica i iz bolnica. Vrlo dobro se zna gde završavaju ta deca. Kod koje populacije, i šta rade sa tim decama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.