Na radnom mestu ugroženo 400.000 radnika

U Srbiji je, prema procenama sindikata, na radnom mestu ugroženo gotovo 400.000 radnika, jer radi u nebezbednim uslovima, izjavio je sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
U Srbiji je, prema procenama sindikata, na radnom mestu ugroženo gotovo 400.000 radnika, jer radi u nebezbednim uslovima, izjavio je sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

"U Srbiji u proizvodnim zanimanjima radi oko 350.000 ljudi, a više od polovine je danas ugroženo i radi u nebezbednim uslovima, kao i još oko 200.000 onih koji rade u sivoj zoni", rekao je Mihajlović na početku dvodnevnog Regionalnog foruma o bezbednosti i zdravlju na radu.

Prema njegovim rečima, stanje bezbednosti i zdravlja na radu se u Srbiji godinama ne menja i u konstantnom je zaostatku za zemljama EU.

Mihajlović smatra da je glavni razlog pre svega velika rasprostanjenost sive ekonomije gde država nema kontrolu nad bezbednošću radnika, ali i veliki broj preduzeća u restrukturiranju koja su tehnološki zastarela i gde ima blizu 300.000 radnika koji primaju minimalac ili ne primaju ni to.

"Ljudi se bore da u tim firmama dobiju platu. Malo se vodi računa o njihovoj bezbednosti i zdravlju. I oni su svesni da na tim radnim mestima uništavaju sebi zdravlje, ali su prinuđeni da ostanu u takvim uslovima kako bi zadržali zaposlenje i kakve-takve redovne prihode", rekao je on.

Mihajlović smatra da je takvo stanje neprihvatljivo i da mora da se podigne svest poslodavaca i zaposlenih o tom problemu, ali i da se smanji siva zona i poboljša tržište rada.

  • -

    26.02.2015 16:58
    -
    a na kakve se ono uslove rada zale oni u belim mantilima?
  • 26.02.2015 14:10
    Prevedeno
    Svi koji rade u privatnom sektoru su ugroženi. A ovi "drugi" su zaštićeni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.