Keri: Srbija pokazala snažno liderstvo

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je danas, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije i predsedavajućim Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivicom Dačićem, da je Srbija pokazala snažno liderstvo i angažovala se u dijalogu sa Kosovom u cilju veće stabilnosti u regionu.
Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je danas, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije i predsedavajućim Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivicom Dačićem, da je Srbija pokazala snažno liderstvo i angažovala se u dijalogu sa Kosovom u cilju veće stabilnosti u regionu.

"Srbija je preuzela predsedavanje OEBS u veoma bitno vreme, imajući u vidu sporazum iz Minska i napora svih nas da se taj sporazum primeni, ocenio je Keri. Pod predsedavanjem Dačića,  trudimo se da stabilizujemo istočnu Ukrajinu, a posmatračka misija OEBS ima zadatak od suštinske važnosti da vidi da li se obe strane pridržavaju sporazuma.

"Pozdravljamo korake koje je Srbija preduzima u pristupanju Evropskoj uniji i mi želimo zajedno da radimo sa Srbijom u tom poduhvatu. Iako ima mnogo pitanja, jedno od najvažnijih je to što je Srbija pokazala liderstvo i angažovala se u dijalogu sa Kosovom i postizanju sporazuma u cilju što veće stabilnosti u regionu. To su teška pitanja, ima komplikacija, ali svakako treba odati priznanje. Obavešten sam o najnovijoj rundi dijaloga, kojem je posredovala visoka predstavnica (Federika) Mogerini i njegovom važnom rezultatu", istakao je Keri.

Dačić je rekao da mu je velika čast da razgovara sa državnim sekretarom SAD, posebno u vremenima kada Srbija predsedava važnom organizacijom kao što je OEBS. "Razgovarali smo, ne samo o temama OEBS, već i nekim bilateralnim pitanjima i mogu da kažem da naši bilateralni odnosi napreduju. Smatram da je to veoma važno da obnovimo strateško partnertvo i zadovoljstvo mi je da pozovem Kerija da poseti Beograd i učestvuje na Ministarskom savetu OEBS u decembru, rekao je Dačić i dodao da se i ne seća kada je i koji je američki predsednik posetio Srbiju, "možda Ford".

"To bi bilo dobro za naše odnose, jer želimo da Srbija bude faktor mira i stabinosti i da sva otvorena pitanja sa susedima reši na diplomatski način i kroz dijalog, rekao je Dačić. Želimo da demonstriramo odgovornost kao predsedavajući OEBS, jer svet se suočava sa velikom krizom i ceo svet gleda šta OEBS može da učini po tom pitanju", rekao je Dačić.

Dačić je prethodno u Vašingtonu razgovarao sa kongresmenom Danom Rorabaherom, koji je predsedavajući kongresnog Podkomiteta za Evropu, Evroaziju i nove izazove. Juče je sa članovima Helsinške komisije diskutovao o prioritetima srpskog predsedavanja OEBS-u, rešavanju sukoba u Ukrajini i oko nje, ali i o pomirenju i saradnji na Zapadnom Balkanu. On je takođe pružio uvid u aktivnosti OEBS-a tokom 2015.


  • realan

    27.02.2015 01:40
    jbg
    ...kad igra kako vi svirate...
    necete valjda vase kuditi?! :/
  • ST

    26.02.2015 23:05
    U prevodu...
    ...ne zaj.....te se mnogo sa nama...
  • 26.02.2015 20:47
    Snazno liderstvo na zalost ne znaci da je i narod pametan i svakom slucaju pohvalno i lep gest Kerija i Vasingtona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.