Tribunal odbio Hadžićev zahtev iako ima tumor na mozgu

Haški tribunal je odbio zahtev bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, optuženog za zločine nad Hrvatima, da bude privremeno oslobođen zbog bolesti.
Haški tribunal je odbio zahtev bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, optuženog za zločine nad Hrvatima, da bude privremeno oslobođen zbog bolesti.

Raspravno veće je zaključilo da u sudskom pritvoru Hadžić ima svu neophodnu, visokokvalitetnu medicinsku negu.

U objavljenoj odluci, veće prvi put navodi da Hadžić boluje od agresivnog oblika tumora na mozgu. Veće, kojem predsedava belgijski sudija Gij Delvoa, preciziralo je da Hadžića trenutno leči visokopoštovani neuroonkolog Taphorn. Veštak koga je veće saslušalo, Tatjana Seute, izjavila je da je nega koju Hadžić ima "visokog kvaliteta". Ni sama Hadžićeva odbrana nije uložila nijedan prigovor na terapiju, već je, nasuprot tome, naznačila da će se Hadžić pridržavati plana lečenja, navodi se u odluci.

"Raspravno veće, stoga, nema razloga da sumnja da Hadžić dobija visokokvalitetnu, primerenu medicinsku negu u Hagu", navodi se u saopštenju. Iz odluke proizlazi da je Hadžić podvrgnut radioterapiji, odnosno zračenju, i hemoterapiji. Na osnovu svedočenja nezavisnih eksperata, raspravno veće je utvrdilo da se, "trenutno, ništa definitivno ne može reći o tome koliko se očekuje da će Hadžić poživeti ili kako će reagovati na drugu fazu lečenja, zato što je još rano" za takve procene.

Iako je jedan od specijalista Patrik Kras procenio da Hadžić ima izgleda da živi još jednu do dve godine, što je u zahtevu za oslobađanje navela i odbrana, drugi veštak Tatjana Seute konstatovala je da je prerano za takve procene. Sudsko veće je stoga došlo do zaključka da će određeniji odgovor o tom pitanju moći da se da "s napretkom lečenja i posle pregleda magnetnom rezonancom", koji je zakazan za maj. "U ovom trenutku, mada izmoren kombinovanom radioterapijom i hemoterapijom, Hadžić, kako se slažu eksperti, ne izgleda da ima ikakve spoznajne probleme: dobro se orijentiše u vremenu, prostoru i prema ličnostima i dobro se izražava", piše u odluci.

Što se tiče Hadžićeve potrebe da se više odmara, uprava pritvora će mu to omogućiti, navode sudije. Tvrdnju odbrane da je hrana u pritvoru neprikladna, veće je odbacilo kao nedokazanu.

  • Novonasađen

    16.03.2015 14:35
    Dokaz da Hag ubija Srbe za sve novce.Da smo požurili u EU,naterali bi nas da ga ubijemo,za primer drugima!
  • Oki

    16.03.2015 13:30
    E moji Srbi, svi izgleda imate rak na mozgu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.