"Rehabilitacijom Mihailovića Srbija se odrekla antifašizma"

Rehabilitacija Draže Mihailovića nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije, kaže Vuk Drašković.
Rehabilitacija Draže Mihailovića nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije, kaže Vuk Drašković. Ovo je veliki dan za pravo i pravdu, smatra Oliver Antić.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću od 15. jula 1946. godine nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije.

Izražavajući poštovanje sudijama koje su, posle sedam decenija, stavile pečat pravde na istorijsku istinu o Mihailoviću, SPO odaje priznanje i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koji su pune dve i po decenije podržavali našu političku borbu za rehabilitaciju Ravne Gore i njenog komandanta, navodi se u pisanoj izjavi Draškovića, prenosi Fonet.

Istok i Zapad, boljševička diktatura i zapadna demokratija, sudarili su se na montiranom komunističkom suđenju srpskom i jugoslovenskom generalu. Zbog toga je Mihailović ubijen i zbog toga ubice, i danas, kriju njegov grob, ukazao je Drašković. Jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić rekao je da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Antić je novinarima posle odluke suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

"Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj", rekao je Antić koji je savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je presuda Višeg suda od "ključnog značaja" za nacionalno pomirenje, koje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju.  "Konačno je ispravljena jedna od najvećih nepravdi u novijoj srpskoj istoriji. To nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, to je bila nepravda prema našoj zemlji i našem narodu", navodi se u saopštenju princa Aleksandra.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj, kojem se pred Haškim sudom sudi za ratne zločine, kaže da je današnja odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića odluka o srpskom pomirenju.

Vojvođanska partija i LSV: Sramna odluka višeg suda u Beogradu

Vojvođanska partija najoštrije protestuje zbog odluke višeg suda u Beogradu.
"Ovo je šamar za svaku slobodarsku ideju na tlu Srbije i predstavlja čin drskog i nasilnog prekrajanja istorije i čitavog anti - fašističkog pokreta koji je izvojevao pobedu nad okupatorom 1945. godine", navode oni.

"Vojvodina nikada neće prihvatiti četničkog koljača kao deo svoje istorije, a razlike između Vojvodine i Srbije su sve očiglednije i dublje.Vojvodina se neće odreći svoje antifašističke tradicije i narodno – oslobodilačkog pokreta Jugoslavije koji je doneo slobodu generacijama koje i dan danas žive u miru i slozi u današnjoj AP Vojvodini, a koliko već sutra, Republici Vojvodini", navodi se u saopštenju Vojvođanske partije.

Rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja istorije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista, navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"U cilju rehabilitacije Draže Mihajlovića zloupotrebljen je i institut predsednika države. Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima. Ujedno, to je nepravda i prema svim onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih  ostali bez najmilijih ili u najboljem slučaju bez bele tehnike, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama", navode oni.

Građanska Vojvodina: Rehabilitacijom Mihailovića Srbija se odrekla antifašizma

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodine smatra da se skandaloznom odlukom Višeg suda u Beogradu da rehabilituje komandanta četničkog pokreta Dražu Mihailovića, Srbija simbolično odrekla antifašizma.

"Ovom odlukom su rehabilitovani i zločini koje su kvinsliški četnički odredi kojima je rukovodio Draža Mihailović, a po njegovoj naredbi, izvršili na području nekadašnje Jugoslavije, o čemu postoje mnogobrojnih dokazi", anvode oni.

Kak kažu, smisao ove sudske odluke, iza koje neprikriveno stoji politički vrh zemlje, jeste i opravdanje zajedničkog zločinačkog poduhvata devedesetih godina prošlog veka, a koji praktično predstavlja nastavak deklarisane politike Draže Mihailovića i njegovih četničkih odreda.

"Rehabilitacija Mihailovića svakako će značajno unazaditi saradnju među zemljama u regionu, a Srbija je njome susedima i svetu poslala simboličku poruku da ne odustaje od politike koja je dovela do strašnih ratova tokom devedesetih godina", dodaje se u saopštenju.

Helsinški odbor: Srbija odustala od antifašizma

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji osudio je danas odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića ocenivši da je Srbija tim činom odustala od antifašizma.

Kako je u saopštenju ocenio Helsinški odbor, odluka Višeg suda o rehabilitaciji Mihailovića može se tumačiti "jedino političkim motivima".

"Mihailović je osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, zbog izdaje zemlje i kolaboracije sa fašističkim okupatorom. Posleratno suđenje Draži Mihailoviću je bilo javno, u prisustvu stranih posmatrača i novinara iz celog sveta, bilo je direktno prenošeno preko radija, a optuženog su branili vodeći beogradski advokati. Sva potonja istoriografska istraživanja nepobitno su potvrdila sve tačke optužnice, a nakon otvaranja arhiva Trećeg rajha, čak je i dodatno osnažile", piše u saopštenju Helsinškog odbora.

Ta nevladina organizacija je upozorila da se "rehabilitacijom četničkog komandanta, Srbija identifikovala sa poraženom stranom u Drugom svetskom ratu i legitimisanjem četničke politike genocida protiv nesrba".

"Ovakvom sudskom odlukom Srbija pokazuje i jasan odnos prema ratovima i zločinima iz devedesetih godina prošlog veka koji su vođeni na platformi četničke ideologije iz Drugog svetskog rata. Osim toga, rehabilitacijom Mihailovića Srbija je poslala i jasnu poruku regionu i demokratskoj Evropi da se odriče vlastitog antifašističkog nasleđa, da ne odustaje od politike konflikata sa susedima i od pretenzija na tuđe teritorije", navodi se u saopštenju.

Dačić: Odluka o rehabilitaciji sramna

Ministar Ivica Dačič saopštio je da odluka o rehabilitaciji Draže Mihajlovića ne predstavlja korak ka pomirenju ka istini, već produbljuje podele. On je naveo da zbog toga što je objavljena upravo u danima kada čitav svet slavi 70 godina veličanstvene pobede nad fašizmom, odluka produbljuje podele.

"Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti da su, pre 70 godina, 14. maja 1945, na isti dan kada je on doneo sramnu odluku o rehabilitaciji, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslovenskim partizanima. Samo taj podatak jasno govori o tome ko su bili saveznici, a ko neprijatelji, maja 1945", ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti i na govor kralja Petra II Karađorđevića preko "Radio Londona" od 12. septembra 1944. u kojem je pozvao "sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupite velikoj Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom" istakavši da " svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelje protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom, ni pred istorijom", dodaje se u saopštenju.

Uz ocenu da se svet danas "suočava sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni" Dačič je u saopštenju dodao da "nikakva odluka bilo kog suda ne može izbrisati i poništiti istoriju" i da "Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica i u samoj Srbiji".

Žene u crnom: Rehabilitacija odraz ideološke i političke volje

Nevladina organizacija Žene u crnom ocenila je da je odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića izraz ideološke i političke volje kojom se rehabilituju snage poražene u Drugom svetskom ratu.

U saopštenju ta organizacija je navela da je odluka o rehabilitaciji završni čin višegodišnjeg procesa revizije rezultata Drugog svetskog rata koji je osnažen donošenjem "sramnog" Zakona o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta 2006. godine i Zakona o rehabilitaciji 2008. godine.

"Današnja odluka nije pravni akt već izraz ideološke i političke volje kojom se rehabilituju snage poražene u Drugom svetskom ratu i predstavlja strašnu uvredu za sve žrtve četničkih pokolja", navele su Žene u crnom.

Ta organizacija je ocenila da su "pod istom ideologijom i znamenjem izvršena masovna ubijanja civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i progon nesrpskog stanovništva i antifašistkinja i antifašista u Srbiji, devedesetih godina".

Žene u crnom ocenile su da će odluka izazivatu dodatni i opravdani strah kod žrtava zločina zbog neodustajanja od ratnih ciljeva – koncepta Velike Srbije.

"Ovim se poništava antifašističko nasleđe i proširuje prostor za ultradesničarske, neonacističke i klerofašističke snage na nivou države i društva", piše u saopštenju.

Rakić Vodinelić: Rehabilitacija će doneti više problema nego koristi

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je, gostujući u Dnevniku N1, da će rehabilitacija Dragoljuba Draže Mihailovića, doneti mnogo više problema, nego što je dobit od nje.

Gostujući u Dnevniku televizije N1, profesorka Rakić Vodinelić rekla je da je, prema navodima iz obrazloženja koji su se mogli videti u medijima, sudija imao u vidu proceduralni krakter suđenja Mihailoviću, te da je utvrdio da je vođi Ravnogorskog pokreta bilo povređeno pravo na odbranu.

Odluka o rehabilitaciji, kako kaže, ne znači da Mihailović nije počinio zločine za koje je okrivljen. Rakić Vodinelić kaže da je sada, međutim, ukinuta presuda kojom je Mihailovć osuđen za teške ratne zločine, i da se sada postavlja pitanje "šta je sa krivičnim delima koja se vođi četničkog pokrata stavljaju na teret? Njemu više ne može da se sudi, jer on više nije živ", podseća ona.

Rakić Vodinelić ocenjuje da je rehabilitacijom učinjeno nešto što se inače zamera političkim suđenjima, a to je da se pod vidom vladavine prava, potura da je vladavina prava sama sebi cilj, a da joj nije cilj da očuva vrednosti slobodnog društva. Današnja odluka će, prema njenim rečima, doneti mnogo više problema, i u pravnom i u istorijskom smislu, nego što je dobit od nje. Ona podseća i da je u Evropi bilo mnogo postratnih suđenja, i to u zemljama koje su, kako kaže, više pravne nego Srbija.

"Kao da naš sudija poručuje svojim kolegama u Francuskoj, Norveškoj... rehabilitujte vi vaše kvinslinge, vidite kako to nama lako ide. To nije smelo da se uradi ovako olako i sa ovakvim obrazloženjem", zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

  • @Anonimus - Rehabilitacija...

    18.05.2015 11:56
    Bosanci? Ratnici? Sa dva svedoka. Da nije bilo Nikoletine Bursaca, koji vam je obraz osvetlao,....
  • 18.05.2015 10:15
    Rehabilitacija...
    Dzaba se radujete, potomci koljaca i kolaboracionista. Cetnici nikad nisu bili pod komandom Draze Mihailovica, vec samo jedan njihov deo. On mozda jeste pripadao blazem krilu cetnika, ali ipak je saradjivao sa Nemcima. A zasto? Jer su saveznici ukinuli finansiranje kad su shvatili da su partizani daleko bolje organizovani nego cetnici i da zapravo partizani imaju buducnost i mogucnost da poraze okupatora. Znaci, zbog kinte su okrenuli ledja i otpoceli krvavu saradnju sa Nemcima. Eto, toliko o cetnickom patriotizmu...Jedini pravi cetnici patriote su bili bosanski cetnici, koji su se do poslednjeg daha borili protiv okupatora. Inace, borba za prevlast u drzavi izmedju partizana i cetnika nema nikakve veze sa ovim, posto traje mnogo duze od saradnje cetnika sa Nemcima. Mnogo mi je drago sto u mojoj familiji nije bilo vas vajnih patriota...Udariti na sopstveni narod zbog par pusaka...
  • BanPet

    17.05.2015 17:21
    Vojvodina da reauguje!!!!
    Čitam i "plačem" ! Pozivamo se na jedinstvo, da se negleda prošlost, a sve je učinjeno i čini se suprotno tome. Nosioci vlasti kao simpatizeri čet.pokreta, taktikom tik-tak (malo, pomalo sa kraćim vremenskim pauzama) i rupama u pravnom sistemu, nasilnim putem pokušavaju menjati, ne samo istoriju nego i svest ljudi! Toliki cinizam u izjavama, prosto svakog normalnog čoveka mora da zaboli! Nema ovde želje za pomirenjem, ovde je želja isklučivo revanžizam (fašizam)! Srbiji jeste preko potrebno jedinstvo (i ja ga želim), ali se ono može postići jedino iskrenom željom i čistim srcem, što podrazumeva realno sagledavanje događaja iz prošlosti ovog naroda. I da svako (Partizani, Četnici, i itd...) prvo sebe kritički sagledaju i samoukore, a onda i bratu svom možda nešto zameriti!!!! Sve van ovoga je obična glupa strast, navijanje, jednom rečiju bezumlje. Nikoga nevređajte ( pogotovo pokojne ), nismo im držali sveću za života! Sve što znamo, može biti a i nemora ( a istina je negde između, uvek)! Za kraj, "I ako smo Srbi, budimo ljudi"!!!!! (Više Hrišćani)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija