"Nije ugrožen bezvizni režim za Srbiju"

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli rekao je da je uveren da će zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije, koja se očekuje u julu, biti odlična prilika da se dogovore zajednički koraci u rešavanju velikog broja ilegalnih prelazaka granice i da smatra da nije ugrožen bezvizni režim za Srbiju zbog problema u vezi sa migrantima.

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli rekao je da je uveren da će zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije, koja se očekuje u julu, biti odlična prilika da se dogovore zajednički koraci u rešavanju velikog broja ilegalnih prelazaka granice i da smatra da nije ugrožen bezvizni režim za Srbiju zbog problema u vezi sa migrantima.

"Mađarska je izuzetno zabrinuta zbog velikog povećanja broja ilegalnih prelazaka granice u zadnjih godinu dana. Granica sa Srbijom je ujedno i spoljna granica Šengen zone, čija zaštita iziskuje ogroman napor", rekao je Andor Deli, povodom izjava premijera Mađarske Viktora Orbana o mogućem zatvaranju granice zbog velikog priliva migranata preko teritorije Srbije.

On je rekao da mere i koraci koje je Evropska komisija predložila, kao što je to na primer sistem kvota, nisu naišli na odobravanje većeg broja država članica, među kojima je i Mađarska, ali sličan otpor su pokazale i baltičke zemlje kao i Slovačka. Nezadovoljne države, kako je rekao, rešenje traže kroz dogovor u okviru Evropskog saveta šefova vlada, jer smatraju da svaka država treba da samostalno oceni svoje mogućnosti i kapacitete. Deli je istakao da postoje velika očekivanja od naredne sednice Evropskog saveta krajem juna.

"Uveren sam da će zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije, koja se očekuje tokom jula, predstavljati odličnu priliku da se razmotri situacija, kao i da se dogovore dalji zajednički koraci u rešavanju ovog zaista velikog evropskog izazova. Ubeđen sam da Mađarska neće preduzeti nikakve jednostrane poteze, pre detaljnog razmatranja ovog problema sa svojim partnerima u Srbiji", ocenio je on. Deli smatra da nije ugrožen bezvizni režim za Srbiju zbog problema u vezi sa migrantima.

Mađarski premijer je nedavno rekao da "nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije". U tom kontekstu poručio je da se razmatra svaka opcija, "uključujući potpuno fizički zatvaranje granica". Orban je, takođe, naglasio da "sada nisu u pitanju granice šengenske zone, već je vreme da se ojačaju spoljne granice".

  • 17.06.2015 10:34
    Bez veze
    Bezvezni režim za Srbiju i ne može biti ugrožen.
    Ovde će uvek biti bezvezno, bez obzira na trenutno
    "izglasanu" vlast.
    Ko nema vezu ili vizu može da se... obezvezi.
  • 17.06.2015 10:22
    samo pitam
    A jel ugrozen bezvEzni rezim u Srbiji?
  • juca

    17.06.2015 10:17
    svasta pa i kod nas u od nekud dosli , kao da smo ih mi stvorili i poslali Madjarima, a nece se oni ni tu zadrzati idu jos gore ka Evropi, mi smo im kao i Madjarska samo tranzit, jadni ljudi, nisu ni oni krivi sto im budale ratuju u drzavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija