Kako je ekstremista mogao da bude veroučitelj u školi?

Novopazarac Abid Podbićanin, verski vođa jedinice Islamske države "Džeiš Muhamed", 2011. godine postavljen je za veroučitelja u školama u Prijepolju.

Novopazarac Abid Podbićanin, verski vođa jedinice Islamske države "Džeiš Muhamed", 2011. godine postavljen je za veroučitelja u školama u Prijepolju.

Rešenje kojim se odobrava da Podbićanin predaje đacima potpisao je tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović.

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, kaže za Kurir da je Podbićanin, predajući đacima veronauku, mogao da im usadi terorističke ideje. "To je neodgovoran i zastrašujući potez. Nije on od 2015. krenuo s ekstremizmom, to je radio i desetak godina unazad, pa je zapanjujuće kako je uopšte mogao da bude i predložen", kaže Spasić

On ističe da pre davanja saglasnosti postoji jasna procedura za proveru bezbednosti, koja očigledno nije ispoštovana ili je neko zakazao: "Operativnu proveru trebalo je da uradi BIA, kao i policija. On je mogao da manipuliše đacima i da širi ekstremizam, a samo da je uspeo jedno dete da preobrati, već bi bila katastrofa".

Obradović: Za izbor veroučitelja odgovorna verska zajednica

Prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, u ovom slučaju odgovornost su imali i predlagači Podbićanina za veroučitelja, ali i Ministarstvo prosvete koje je to odobrilo.

Bivši ministar Žarko Obradović navodi da je za izbor veroučitelja odgovorna verska zajednica. "Izbor veroučitelja obavila je Komisija za verska pitanja koja je bila formirana na nivou Vlade Srbije i čiji su članovi bili predstavnici nekoliko ministarstava i verskih zajednica. Svaka verska zajednica je predlagala, a samim tim i bila odgovorna za svoje predloge. Spisak veroučitelja koji prihvati komisija zatim potpisuje ministar", kaže Obradović.

  • Nebojša

    30.07.2015 12:53
    Ovo je sekularna država!
    Napolje sa religioznim fanatizmom i indoktrinacijom dece u školama bez obzira na tip religije!
    Alarmantno je potrebnije građansko vaspitanje!!!
  • Richard Dawkins

    30.07.2015 11:43
    pa svaka vera je extremna...
    budi (suje)vernik u svojoj kuci... isto k'o i gej!
  • coka

    30.07.2015 11:42
    vera
    takvih ima i u nasim skolama zato je potrebno veronauku pod hitno izbaciti iz svakog oblika nastave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija