Pije se za trećinu manje piva i to ono jeftinije

U Srbiji je došlo do velikog smanjenja potrošnje piva - za 33 odsto u odnosu na 2008. godinu, izjavio je direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević.

U Srbiji je došlo do velikog smanjenja potrošnje piva - za 33 odsto u odnosu na 2008. godinu, izjavio je direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević.

Potrošnja piva 2008. godine iznosila je šest miliona hektolitara godišnje, dok je prošle godine cela pivarska industrija u Srbiji prodala oko četiri miliona hektolitra, naveo je Radivojević. "To smanjenje je rezultat pada kupovne moći građana koji nemaju dovoljno novca da zadovolje svoje potrebe", kazao je Radivojević.

On smatra da, osim ekonomske krize i pada životnog standarda, na smanjenje potrošnje piva utiče i to što se mladi, koji najviše piju pivo, iseljavaju iz zemlje i što imamo problem i sa starosnom strukturom stanovništva. Uz to je i velika nezaposlenost kod mladih, što je dodatan problem ne samo za pivarsku industriju, već i za ostale privredne grane i celu zemlju, istakao je Radivojević.

Prema njegovim rečima, kod nas se sve više prodaje jeftinije pivo, čija cena je inače opala za šest meseci ove godine oko četiri procenta.

Radivojević je dodao da i ostale zemalje regiona zbog krize imaju pad prodaje piva, ali je on daleko manji nego u Srbiji i iznosi između pet i sedam odsto.

  • 08.08.2015 14:52
    Kada sam bio klinac tamo negde sedamdesetih i osamdesetih svakog vikenda isli bi kod prababe na selo. Tih oko 30 kilometara voznje kolima od Novog Sada do sela su mi ostali u secanju po ogromnim zasadima hmelja. Duz celog puta levo i desno dokle ti pogled doseze bilo je hmelja, hmelja, hmelja koji je rastao preko 5-6 metara u visinu. Poslednje zasade hmelja sam video tamo negde sredinom devedesetih. Od tada do danas mozda sam jedno dva puta video hmelj i to sasvim slucajno u nekoj vuko**ini. Zaključak, dok je bilo hmelja bilo je i kvalitetnog domaćeg piva. Od kako nema hmelja prodaju nam sokove u flasama za pivo. Dok je bilo hmelja nije ti ne trebalo tamo neko uvozno pivo. Gledam i ove reklame po TV-u. Pivo sa malinom, pivo sa limunom, pivo sa kivijem, pivo sa avokadom, pivo sa ribizlom, pivo sa ukusom dimljene šunke, pivo sa ukusom sira, pivo sa ukusom roštilja ... kao da kupujem čips i smoki sa raznim ukusima. Svega ima. Samo više nema piva sa ukusom piva.
  • Maksa

    08.08.2015 14:32
    28.08.'15. počinju dani piva u Zrenjaninu popraviće se procenti...
  • dussn

    08.08.2015 13:50
    alkohol
    dostupnija su druga alkoholna pića znatno više nego 2008 a pivo je skupo. radije bi dve litre vina nego piva a razlika je mala. Ako se uklopim sa društvom kući pijem i tekilu, ili pelinkovac. domaće rakije su uvek dobro došle, pivo samo za gašenje a nekad ni za to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.