Osiguravajuće kuće utajile milionski porez

"Dunav osiguranje" i "Unika neživotno osiguranje" utajili su 40 miliona dinara poreza, a pod lupom poreznika je još pet osiguravajućih kompanija.
"Dunav osiguranje" i "Unika neživotno osiguranje" utajili su 40 miliona dinara poreza, a pod lupom poreznika je još pet osiguravajućih kompanija.

Poreska uprava već je podnela krivične prijave nadležnom tužilaštvu protiv odgovornih lica u ove dve kompanije, saznaje Blic u Vladi Srbije. Oni se terete za izbegavanje plaćanja poreza na dobit pravnih lica i poreza na dohodak građana, odnosno za sklapanje lažnih ugovora i isplate na crno.

"Pojedine filijale zaključivale su fiktivne ugovore sa agentima i firmama koje su za njih prodavale osiguranja. Najčešće su to bili ugovori o zakupu poslovnog prostora, ali je bilo i drugih usluga koje su osiguranja navodno plaćala. To je ovim kompanijama veštački uvećavalo troškove, obaralo dobit i smanjivalo iznos poreza koji je trebalo da plate. To nije jedini način na koji su utajivali porez. Prikrivali su i isplate agencijama sa kojima su sarađivali i tako izbegavali plaćanje poreza na dohodak, koji u ovakvim slučajevima plaća osiguravajuća kuća. Sve to se događalo u delu neživotnih osiguranja tokom 2011, 2012. i 2013. godine", kaže izvor Blica.

On otkriva da Poreska uprava češlja još pet osiguravajućih kompanija za koje se utvrdilo da su koristile istu šemu za utaju poreza.

"Dosadašnje provere pokazuju da su i one državu zakidale za porez na dobit i porez na dohodak. Verovatno će biti još krivičnih prijava", kaže ovaj izvor.

U "Unika neživotnom osiguranju" tvrde da "nemaju nikakva saznanja da je protiv nekog u njihovoj kompaniji podneta krivična prijava za utaju poreza". U "Dunav osiguranju" potvrdili su da se protiv jednog njihovog direktora vodi krivični postupak zbog utaje poreza u pomenutom periodu. Kažu da je u pitanju direktor filijale u Kragujevcu Dragan Stojić, koji je sada u penziji. "'Dunav osiguranje' je uložilo žalbe, spor je u toku, ali smo mi izmirili ceo dug od oko 26 miliona, plus 13 miliona dinara na ime kamata. Na tome je insistirao sadašnji direktor" , kažu u toj kompaniji.

U Poreskoj upravi nisu želeli ni da potvrde, ni da demantuju informacije "Blica".

"Ne možemo da dajemo podatke o konkretnim poreskim obveznicima jer nas na to obavezuje Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji", saopšteno je u Poreskoj upravi.

  • ST

    22.10.2015 09:09
    Nece se nista desiti...
    Ovo je korumpirana drzava...
  • KOmša

    22.10.2015 08:21
    Samo porez?
    A šta je sa ostalim "delatnostima" tih uvaženih kompanija?
  • 22.10.2015 07:21
    Jurite Dunav zbog poreza od 300.000 evra? Pa to je smešno za takvu firmu. Koliko parazita je taj Dunav prinuđen da finansira i sponzoriše?Kada bi sa Dunava i Telekoma skinuli sve pijavice,mogli bi da kupe osiguranja i telefoniju na čitavom Balkanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.