Zvanično potpisan ugovor za kubansku vakcinu, sledeće nedelje stiže

Institut za molekularnu imunologiju iz Havane koji je proizveo vakcinu protiv raka pluća i "Torlak" zvanično su potpisali ugovor.

Institut za molekularnu imunologiju iz Havane koji je proizveo vakcinu protiv raka pluća i "Torlak" zvanično su potpisali ugovor.

Ova vakcina daje se u završnim stadijumima karcinoma pluća, a spasonosna terapija u Beograd bi trebalo da stigne za desetak dana. "Ugovorene količine vakcine za Srbiju se trenutno proizvode na Kubi i njihova isporuka se uskoro očekuje", kažu  u Ministarstvu zdravlja.

Kubanska vakcina cimavaks u Srbiji će se davati u okviru kliničke studije (treće faze istraživanja). U njoj će moći da učestvuje samo 30 pacijenta, za koje je i nabavljeno 1.680 jedinica ove terapije koja će biti dovoljna za godinu dana istraživanja.

Prema kubanskim protokolima, terapija se daje u završnim stadijumima nemikrocelularnog karcinoma pluća. Kandidati za vakcinu su oni ljudi kojima je karcinom lokalno uznapredovao i ne može da se operiše, kao i oni kod kojih su se razvile metastaze. "Cilj vakcine je da aktivira imunitet pacijenta i uništava faktore kojima se produkuju maligne ćelije", kaže onkolog KBC Bežanijska kosa Vladimir Kovčin.

Da li će vakcine biti dostupne na Institutu za plućne bolesti Vojvodine, ne postoji zvanična informacija, već samo nagoveštaj u medijima, kao i naznaka da će zdravstvene ustanove u kojima će se terapija koristiti morati da apliciraju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, o čemu je 021.rs prethodno pisao. Iako se taj Institut mesecima navodi kao jedna od ustanova koja će terapijom "cimavax EGF" lečiti pacijente, direktor Branislav Perin rekao je za 021 da ga niko nije kontaktirao tim povodom. Ustanove koje se takođe navode kao potencijalni pružaoci ove terapije su Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC "Bežanijska kosa".

  • Rasha

    21.10.2015 22:33
    I kojih ce 30 biti izabrano ? Bas me zanima ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".