PIO fond prekršio Zakon o javnim nabavkama

Fond PIO je prošle godine imao rashode od oko 76 miliona dinara za usluge koje su nabavljene bez primene Zakona o javnim nabavkama, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene tog zakonskog akta, saopštila je danas Državna revizorska institucija.

Fond PIO je prošle godine imao rashode od oko 76 miliona dinara za usluge koje su nabavljene bez primene Zakona o javnim nabavkama, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene tog zakonskog akta, saopštila je danas Državna revizorska institucija.

DRI je revizijom utvrdila da Fond PIO nije sproveo postupak javne nabavke usluga fiksne i mobilne telefonije i internet usluga, već je nastavio da primenjuje ugovore zaključene u prethodnom periodu kada nije postojala obaveza da se te usluge nabave u postupku javne nabavke i drugo. Takođe se navodi da je Fond isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu, s obzirom na to da manje isplaćeni rashodi po tom osnovu u 2014. iznose 1,99 milijardi dinara.

Na osnovu režima ključnih nepravilnosti iz Izveštaja o reviziji završnog računa Fonda PIO za 2014. i pravilnosti poslovanja vidi se da je Fond isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu na osnovu podataka preuzetih od Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, a za koje je naknadno presudama Ustavnog suda utvrđeno da nisu usklađene sa propisima.

Utvrđeno je da su penzije vojnih osiguranika, ostvarene do 1. januara 2008. godine, kao i one ostvarene posle tog datuma, morale biti usklađene na isti način, pod istim uslovima i u istoj visini kao i penzije korisnika u osiguranju zaposlenih.

DRI je preporučio Fondu PIO da preduzme mere u cilju izvršenja usklađivanja visine penzija vojnih osiguranika. Fond PIO je zaključio i ugovore o radu sa tri zaposlena koji nisu ispunjavali uslove utvrdene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i za to napravio rashode od oko dva miliona dinara. PIO fond je u toku sprovođenja postupka revizije postupio po dve date preporuke, dok je za preostalih 16 u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama, navodi se u saopštenju DRI.

  • jn

    20.11.2015 16:34
    interesantno
    i ko ce da odgovara? NIKO
    DRI utvrdio nepravilnost. pio ce da plati kaznu drzavi a drzava ce da finansira i dalje pio....i tako u krug

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.