Bolesni mesecima čekaju na analize krvi

Na analizu krvi potrebnu za proveru hormona štitaste žlezde u Opštoj bolnici u Kruševcu ponekad se čeka i četiri meseca.

Na analizu krvi potrebnu za proveru hormona štitaste žlezde u Opštoj bolnici u Kruševcu ponekad se čeka i četiri meseca.

U bolnici napominju da je reč o izuzetnim slučajevima, kao i da se hitna analiza hormona radi praktično odmah, bez odlaganja.

"Mojoj prijateljici je rečeno, pošto je endokrinolog u novembru na ultrazvuku video neke "kvržice", da proveri hormone za svaki slučaj, posle čega je dobila informaciju da treba najpre da zakaže, a potom i da ode u laboratoriju marta naredne godine. I sama imam problema sa štitastom žlezdom, ali se lečim kod privatnika", kaže za Novosti Kruševljanka Slavica Pantelić.

U bolnici napominju da se kod pacijenata sa uputom endokrinologa kod kojih je, po proceni ovog specijaliste, provera hormona hitna, analiza krvi vrši odmah. "Kod pacijenata koji se prvi put pojavljuju za proveru hormona analizom krvi, zakazivanje se vrši najdalje u roku od 30 dana od dana upućivanja na analizu. Kod pacijenata kod kojih se kontroliše provera hormona, u zavisnosti od raspoložive količine reagenasa zakazivanje je izuzetno i preko roka od 31 dan.

Kao osnovni razlog zakazivanja u roku dužem od mesec dana u bolnici ističu ograničenost sredstava koja za te namene uplaćuje RFZO. U bolnici navode da se naplata te usluge obavlja isključivo na teret sredstava RFZO.

Hronični pacijenti kažu da su se ili navikli na čekanje ili su se ipak odlučili da potraže pomoć kod privatnika. Ceo proces suviše dugo traje, posebno kada se prvi put odlazi kod lekara zbog problema sa štitastom žlezdom.

"Lekar opšte prakse daje uput za internistu, pa na pregled kod njega čekate jedno mesec dana, a ukoliko ne dežura internista endokrinolog, dobijate uput za specijalistu koji vam je potreban. Onda sa rezultatima ponovo idete kod endokrinologa, i tu, naravno, čekate. Potom čekate za laboratoriju. Vraćate se s rezultatima kod izabranog lekara kako bi ubeležio najnovije podatke u zdravstveni karton i onda odlazite u apoteku po terapiju ili vam se na drugačiji način nastavlja lečenje", kaže pacijent Ivan Radojković.

Prema informacijama iz Opšte bolnice, svakodnevno se u laboratoriji uradi od 30 do 35 analiza krvi, odnosno od 600 do 700 na mesečnom nivou. Cena jednog hormonskog statusa propisana od RFZO (T3, T4 i TSH) je 1.400 dinara. Ove analize rade se samo u laboratoriji na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

  • 19.12.2015 23:28
    Jasna
    Po kom zakonu smatraju da su duzni samo prvi pregled ili prvu analizau da zakacu u roku od 30 dana, a kontrolni mogu kada pozele?
    Molim novinare da o ispitaju jer se tako radi i za ostale preglede.
    Koliko ja znam Zakon kaze da se svaki pregled , osim onih koji se vrse preko liste cekanja, mora se zakazati u roku od 30 dana, a ako nisu u mogucnosti, moraju izdati potvrdu o tome i pacijent moze otici kod privatnika, uzeti racun i refundirai ga u RFZO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.