Jedna škola: ujutru OŠ "Sveti Sava", popodne OŠ "Veselj Mulja"

Na Kosovu i Metohiji u selu Poneš kod Gnjilana pod istim krovom, u jednoj školi uče i srpska i albanska deca.

Srpski mališani nastavu pohađaju pre podne, a albanski popodne. Jedino što zabrinjava, kažu nadležni u školi, jeste trend smanjenja srpskih osnovaca u ovom selu. U jednoj zgradi nalaze se dve škole, albanska i srpska, a iznad ulaznih vrata stoje dve table table sa imenima škola OŠ "Sveti Sava" i OŠ "Veselj Muja".

U hodniku na jednoj oglasnoj tabli nalaze se crteži srpskih mališana, na suprotnom zidu radovi njihovih vršnjaka Albanaca. U zbornici za istim stolom profesori i učitelji Albanci i Srbi. Osnovnu školu Sv. Sava u Ponešu, koja je u stvari istureno odeljenje škole iz Paralova, pohađa 32 srpskih učenika i ono što nije dobro je da ih je svake godine sve manje kaže za Tanjug direktor škole Milentije Denić.

"Danas imamo 29 đaka od prvog do osmog razreda i troje dece u predškolskom. U matičnoj školi imamo još manje đaka. Problema nemamo i pored činjenice što je škola multietnička. Radimo u dve smene, u prvoj smeni je srpska a u drugoj smeni je albanska zajednica“, kaže Denić.

Pre sukoba na KiM u školi u Ponešu je nastavu pohađalo 180 srpskih učenika, početkom 2000. godine ostalo ih je 120, da bi se tendencija smanjenja broja učenika nastavila do danas kada su u školi svega 32 đaka. Dok srpski osnovci nastavu prate po planu i programu srpskog ministarstva obrazovanja, pod istim krovom, od prvog do četvrtog razreda, znanje stiče i tridesetak albanskih đaka koji se uče po kosovskom obrazovnom sistemu.

Učiteljica u OŠ "Veselj Muja" Sanije Toska potvrđuje za Tanjug da u ovom školskom objektu rade i Srbi i Albanci, da Srbi rade pre podne, a oni posle podne i da nisu imali nikakvih problema. "Imamo dobre odnose. Ja radim evo već četiri godine u ovoj školi, kako sa Albancima tako i sa kolegama Srbima imamo dobre odnose. Takođe i učenici nemaju nikakvih problema ovde u ovoj školi, unutar ovog školskog objekta. Verujem da i u selu imaju dobre međusobne odnose“, kaže Toska.

Srbi prosvetni radnici sa zebnjom prate briselski dijalog između Beograda i Prištine i ističu da je podrška zvaničnog Beograda preduslov njihovog opstanka u ovom delu Kosova i Metohije. Jedan od profesora sa najdužim stažom u školi u Ponešu Zoran Stojanović kaže da očekuje nastavak podrške Ministarstva prosvete Srbije i da bi eventualni prekid podrške iz Beograda značio odlazak Srba iz ovog kraja i gašenje škola.

U posebno lošem stanju je stara škola Sv. Sava u Ponešu gde je danas smešteno predškolsko. Osim dotrajalih podova, stara škola prokišnjava pa je, kako kažu iz ove škole, pomoć neophodna i dobrodošla. Mališani iz Poneša, nakon završetka osnovne škole, školovanje nastavljaju u srednjim školama koje se nalaze u Šilovu, Koretištu ili Kuscu u Kosovskom pomoravlju.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.