Iz evropske kase 30 miliona evra za nauku

Više od 100 projekata iz Srbije dobiće sredstva iz programa za finansiranje istraživanja "Horizont 2020".

Konkurencija je bila žestoka, ali su naši naučnici, institucije, organizacije i kompanije obezbedili 30 miliona evra iz evropske kase. Najviše uspeha beležimo u biomedicini, informacionim tehnologijama, ekologiji, saobraćaju, hrani, ali i u projektima koji pomeraju granice nauke.

Jedan od onih koji su dobili novac iz programa Evropske unije je Sava Marinković. Rođen u Americi, diplomirao na Harvardu. U Beogradu je sreo mlade stručnjake sa kojima je osmislio medicinski uređaj za praćenje akni na koži. Sarađuju sa najboljim evropskim bolnicama u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

"Možemo da damo odgovore na tri pitanja zašto klinci imaju akne. Kad će da to prođe, šta uraditi da bubuljica prođe što pre, kakvi su rizici da je dobiju iako je nemaju. Možemo da stavimo taj uređaj na kliničku studiju te bolnice i to je suština projekta", objašnjava Sava Marinković iz "Miskina".

Kompanija "Dunavnet" do sada je iz evropskih fondova dobila sredstva za pet projekata. Najzanimljiviji je takozvani pametni kod koji prati put namirnice od izvora do potrošača - i detektuje svaku promenu.

"Kad paket mesa pošaljete od klanice do prodavnice, taj pametni kod će pratiti šta se dešava sa tim paketom mesa - da li je bila povišena temperatura, da li je vlažnost otišla preko dozvoljene i onda ćemo na drugoj strani kada stigne u prodavnicu imati tačnu informaciju šta se dešavalo sa tim paketom mesa, da li ga je neko zaboravio između hladnjače i prodavnice i zaboravio na suncu", ukazuje Srđan Krco iz "Dunavneta".

Prvi put program "Horizont" otvorio je vrata istraživanjima koja pomeraju granice ljudskog saznanja. Baš takav projekat stigao je iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se pitanjem kako je došlo do porasta populacije u praistoriji.

"I dalje nije sasvim poznato zbog čega su ljudi koji su se do tada provlačili kroz iglene uši evolucije negde u neolitu prvi put doživeli demografsku ekspanziju. Mislimo da će ti podaci biti relevanti za čitavo čovečanstvo", kaže Sofija Stefanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Shodno velikom budžetu, 80 milijardi evra, "Horizont 2020" ima stroge kriterijume. A Srbija ima razloga da bude zadovoljna.

"Mnoge uspešne insitucije iz razvijenih evropskih država koje su pokazale veliki uspeh u prethodnom programu, nisu pokazale taj uspeh u Horizontu 2020. Kada se pogledaju neke relativne vrednosti, Srbija pravi iskorak u pozitivnom smislu, a kod njih je ili isti ili niži u odnosu na prethodni okvirni program", navodi Viktor Nedović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja .

Nauka podseća da se konkurisanje za sredtstava Evropske unije često svodi na pojedinačne inicijative. Sistemskom podrskom države nastup srpske nauke bio bi jači, povezivanje sa privredom snažnije, a onda i opšta korist sigurno veća.
 

  • Zivan

    21.08.2016 07:24
    Dobro je da i ovde ima oih koji rade originalna i i Evropljanima zanimljiva istrazzivanja. Ipak, pre nekoliko godina madjarski istrazzivacci su za svoje programe iz ste kase finansirani sa 120 miliona evra.
    Tek da znamo gde smo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.