Ministar kulture predlaže novi državni praznik

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je to ministarstvo pokrenulo inicijativu da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva.
"Danas je Dan svetih Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti, praznik koji se u svim slovenskim zemljama obeležava kao državni praznik. Zato smo pokrenuli inicijativu da u Srbiji, kao u svim slovenskim zemljama, ovaj dan bude državni praznik", izjavio je Vukosavljević nakon otvaranja 46. đačkog Vukovog sabora u Loznici.
 
On je đacima kazao da "moraju čuvati ćirilicu i da nikada ne smeju zaboraviti i staviti u drugi plan ono što je srpski lep jezik i lepo pismo".
 
"Ako ne budemo posebno negovali i čuvali našu ćirilicu, Vukovo fonetsko pismo sa kojim se možemo podičiti kao malo koji narod na zemaljskoj kugli, onda nećemo biti dosledni naslednici Vuka Karadžića", rekao je Vukosavljević.
  • milojko

    25.05.2017 14:36
    O, ana!
    Prebroj srpske slave, ana. siguran sam da ih ima vise nego drzavnih praznika u svim evropskim drzavama zajedno. Sta se radi za slave, poznato je. Ko ne slavi uzima slobodan dan da ode na slavu (sela su daleko treba se i vratiti i poneti i napiti se i najesti se i voziti auto pijan i prepun), sve je to drzavni praznik ma kako ga mi krstil. Uostalom i drzavni organi WEAslave slavu! Danas je Bg bio u slavi koja nije drzavni praznik ali je blokada bila drzavna......................
  • malena

    25.05.2017 11:43
    Možda bi bilo bilje da to bude Praznik slovenske nepismenosti
  • Jogi Letač

    25.05.2017 10:48
    @KE-KS
    Vi ste u pravu, ali ministar nije. On je izjavio da se 24. maj slavi u svim slavenskim državama, što nije slučaj ni u Češkoj, ni u Slovačkoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.