Izabrana Vlada Srbije, 157 za, 55 protiv

Narodna skupština je usvojila program i izabrala Vladu Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, sa 157 glasova "za" i 55 "protiv".
Poslanici su se izjašnjavali javnom prozivkom, a bilo je prisutno 212 od 250 poslanika, iako je prethodno utvrđeno da je prisutno 175, uoči početka glasanja.
 
Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radiklane stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke. 
 
Za izbor vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi. Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta. 
 
Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom. 
 
Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Vučić. 
 
Nova vlada 5. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem. 
 
U novoj Vladi, koja je praktično rekonstruisani kabinet bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće 22 imena, od toga 18 ministara sa podeljenim resorima, tri bez portfelja, a predsednici Vlade Srbije će pomoć u radu pružati četiri potpredsednika, prvi među njima Ivica Dačić, koga je Vučić u jednoj od izjava nazvao "premijerom za politiku". 
 
U Ministarstvo koje je vodila Brnabićeva stiže funkcioner SPS Branko Ružić, njegov kolega iz stranke Goran Trivan će voditi sektor zaštite životne sredine, "rokadu" su izvršili Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović je zvanično postala ministarka, posle rada "bez portfelja" u prethodnom mandatu, a u kabinet je ušao i Nenad Popović.
 
Vlada Srbije:
 
Ana Brnabić, premijerka
Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,
Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova,
Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija,
Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,
Dušan Vujović, ministar finansija,
Goran Knežević, ministar privrede,
Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,
Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine,
Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike,
Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije,
Nela Kuburović, ministarka pravde,
Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave,
Aleksandar Vulin, ministar odbrane,
Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Zlatibor Lončar, ministar zdravlja,
Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,
Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta,
Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja,
Slavica Đukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku,
Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i
Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.
  • Sendvičar

    30.06.2017 01:15
    Cvijo kada se ide na Aninu inauguraciju da znam kada ne radimo u preduzeću? Pojačaj malo sendviče treba izdržati ceo dan po onom suncu. U zdravlje!
  • Branislav

    29.06.2017 22:45
    Cestitam na prvoj LGBT vladi u istoriji Srbije...bravo Srbi !
  • Pera

    29.06.2017 21:29
    @Republika
    @Republika. Bili smo mi otcepljeni 1941-1944, pa nas je hiljade stradalo pod ledom, i u Čurugu...tako da na otcepljenje zaboravi, od toga nema ništa. Takve secesionističke ideje su kažnjive po Ustavu Republike Srbije. Budi miran.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.