Zabrinjava zastoj u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije

Estonija, 1. jula preuzima ulogu predsedavajuće države Savetu Evropske unije od Malte.
"Srbija može očekivati nastavak pozitivnog trenda u pogledu dinamike otvaranja novih pregovaračkih poglavlja tokom tog predsedavanja, naročito imajući u vidu da je Estonija poznata kao efektivan pregovarač i konstruktivan partner unutar EU", rekla je programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević.
 
Srbija trenutno ima spremne pregovaračke pozicije za tri poglavlja: 6 – pravo privrednih društava 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom i 33 – finansijska i budžetska pitanja, a srpski zvaničnici takođe najavljuju pripremu pozicija za još nekoliko poglavlja tokom estonskog predsedavanja.
 
Ipak, kako naglašava Sena Marić, viša istraživačica u CEP-u, ne sme se zaboraviti da je otvaranje novih poglavlja uslovljeno napretkom u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe, ljudska prava, borba protiv korupcije i bezbednost), koja zajedno sa poglavljem 35 imaju potencijal da blokiraju celokupan pregovarački proces ukoliko države članice ocene da nije ostvaren očekivani napredak.
 
"Nedavno objavljeni izveštaj o stanju u poglavljima 23 i 24 ukazuje na zabrinjavajući zastoj ili spor napredak, između ostalog, u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Ovakav razvoj događaja može potencijalno odložiti otvaranje novih poglavlja, ukoliko ne dođe do vidljivijih pomaka. Sa druge strane, u poglavlju 35 trenutno nema problema s obzirom da je za zastoj u nastavku dijaloga zaslužna kosovska strana. Pregovarački proces trenutno, dakle, nije u senci visoke politike što je do sad najčešće bio slučaj i to bi Srbija trebalo maksimalno da iskoristi", rekla je Sena Marić.
 
Takođe, Marićeva je naglasila da je Estonija posebno zainteresovana za politiku Srbije prema Rusiji u kontekstu poglavlja 31, koje se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.
 
"Od Srbije se očekuje da 'postepeno usaglasi' svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, što u konkretnom slučaju znači da se priključi EU u primeni ekonomskih sankcija prema Rusiji. Može se očekivati da će Estonija insistirati na ovom pitanju tokom svog predsedavanja, što govori o kompleksnosti ovog poglavlja i mogućnosti da se i ono ispreči Srbiji kao problem u nastavku pregovaračkog procesa“, navodi Marić.
  • Мунгос

    01.07.2017 15:58
    @ brane,
    Замисли, таман побегнеш у ЕУ, а Србија крене за тобом. То је горе од хорор филма.
  • brane

    01.07.2017 11:39
    Zabrinjava mene sto sam jos uvek ovde .
  • Мунгос

    01.07.2017 10:27
    Добра страна Европске Уније је и та што на лицу места дозвољава да њоме може да председава и најмања шуша.
    Та мала председавајућа држава служи као највећи цвет у икебани, њена улога је мања од улоге енглеске краљице у Великој Британији.
    Главни видљиви орган ЕУ за управљање је Европски Савет (Consilium Europaeum). Он нема право да доноси законе (сигурност да се не одметне од главнијег тајног органа управљања), али зато има право да донесе „обавезујућа акта“. На пример, ако Виктор Орбан скрене са правог пута, добиће „обавезујући акт“ да се врати на прави пут. Иначе, Мађарска ће ни крива ни дужна да попије санкције иако нема море.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija