Imovina Darka Šarića sada donosi profit državi

Imovina Darka Šarića, jednog od najpoznatijih srpskih optuženika, kome se sudi za šverc kokaina i pranje novca, tokom sedam godina, od kada ju je država privremeno oduzela, donosi dobit.
Kako pišu "Novosti", preduzeće "Mitosrem" koje je Šarić privatizovao u trenutku državnog preuzimanju bilo je praktično pred propašću. Prošle godine je prihodovalo 152,6 miliona dinara poslovne dobiti i platilo državi nešto više od 270 miliona dinara poreza. A samo četiri godine ranije, ovo preduzeće je zabeležilo poslovni gubitak od gotovo 207 miliona.
 
Dobit donose i Šarićevi hoteli, a njegovu luksuznu vilu na Tatarskom brdu danas koriste deca sa invaliditetom. Ovom imovinom "gazduje" Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.
 
Da bi rešila problem milionskih dugova, država, kao najveći poverilac, odlučila se za konverziju potraživanja u kapital. Državno vlasništvo u "Mitosremu" značajno je povećano i tako će ostati čak i ako preduzeće bude vraćeno.
 
"Tako nisu uskraćeni ni interesi aktuelnog vlasnika, jer je zarađivački potencijal kompanije ne samo očuvan, nego i unapređen. Domaćinski način postupanja pokazao se kao najracionalniji čak i ako imovina bude vraćena Šariću. Besmisleno je nešto što vredi 55 miliona evra, zbog nekoliko miliona evra duga gurati u stečaj", kaže za Novosti direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Dejan Carević.
 
I novosadski hotel "Putnik", koji je preživeo požar, bio je u prilično lošem stanju kada ga je direkcija preuzela. Hotel je u međuvremenu dobio četvrtu zvezdicu i posluje sa punim kapacitetom. 
 
Drugi Šarićev hotel u Novom Sadu, "Vojvodina", zahteva renoviranje, a pored toga što ugosti veliki broj turista, prihoduje i od zakupa lokala u prizemlju.
 
Dobro posluju i hoteli "Prezident" i "Patria" na Paliću, koji su nedavno isplatili kompletnu prvu klasu stečajnih poverilaca, a obezbeđena su sredstva i za isplatu druge klase. 
 
Ipak, Direkcija ima generalno problem sa izdavanjem stanova, pa i onih koji su vlasništvo Šarića. Veća kvadratura stanova, pa su tako i veći problemi, jer su zakupci takvih prostora mahom firme, kojima ne odgovara to što ugovoreni period zakupa ne može da bude na duži rok, jer je neizvesno kada će biti okončan krivični postupak.
 
Carević navodi da oni koji se nadaju da će im imovina biti vraćena Direkciju doživljavaju kao partnere, dok im posao otežavaju oni koji su se od nekretnina "oprostili".
  • Radojica

    26.08.2017 09:28
    Naročito u Novom Sadu
    Restorani Lipa i Sečuan najviše donose zatvoreni...
  • Milos

    25.08.2017 20:39
    Drzava los upravnik
    Iznosite neistine.Hotel Putnik nema cetiri zvezdice i nikad ih nije dobio.Posluje od danas do sutra i od dana oduzimanja hotela u njega nije ulozeno nista.Direktor je izvesni Milos Tutunovic koji ima platu oko 120.000 dinara a na poslu se ni ne pojavljuje.Posao vode dojucerasnja dva recepcionara sa statusom savetnika.Prezident u Subotici je u stecaju.
  • Tyler Durden

    25.08.2017 20:21
    A šta od svega toga imaju oni kojima je zbog te droge i kriminala i sprege Šarića i Države upropašćen život? Obeštećenje? Izvinjenje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.