Građani redovniji u plaćanju računa kako bi izbegli izvršitelje

Analize pokazuju da preduzeća, a posebno domaćinstva, sve redovnije izmiruju račune za struju, grejanje i komunalije.
U EPS-u, "Srbijagasu", toplanama i komunalnim preduzećima kažu da je zaustavljena praksa gomilanja dugova i višegodišnjeg kašnjenja u plaćanju računa, piše RTS.
 
Svako peto srpsko domaćinstvo, prema procenama, ima neki neplaćeni račun ali poslednjih nekoliko godina sa plaćanjem struje, gasa, grejanja, komunalija i drugih obaveza sve se manje kasni - u proseku mesec-dva.
 
U EPS-u kažu da čak 60 odsto domaćinstava ostvari mesečni popust od pet odsto jer redovno plaćaju struju. Iz meseca u mesec beleže sve bolju naplatu.
 
Izvršni direktor u EPS-u Goran Knežević rekao je da je za prvih šest meseci naplata izuzetna i da je ostvarena naplata od 101,22 procenta.
 
"To pokazuje da osim tekuće naplate, naplaćujemo i deo onoga što je zaostalo iz ranijih perioda. S obzirom na naplatu dug se smnjuje. U ovom trenutku dug je 25 milijardi dinara od čega domaćinstva duguju 16 milijardi dinara a mali kupci osam milijardi dinara", kaže Knežević.
 
Daljinski sistemi potražuju od domaćinstava za grejanje oko 21 milijardu dinara. U Udruženju toplana kažu da su 17 milijardi dinara stara dugovanja, jer tekuće obaveze građani uglavnom redovno plaćaju.
 
"To neće ugroziti našu pripremu za narednu grejnu sezonu ali istovremeno apelujemo da taj stepen naplate kod naših korisnika podignemo na veći nivo", kaže direktor Udruženja toplana Milovan Lečić.
 
Bolja naplata rezultat je mera - stalnih isključenja i angažovanja izvršitelja, jer se građanima ne isplati da plaćaju i taj trošak, kao ni visoke kamate.
  • VV NS

    28.08.2017 15:05
    Naravno, zajašili u Vojvodini građane da bude naplata 100%.
    Što ne probaju tako južnije, ispod Beograda. Da vidite kako se tamo smeju na pitanje da li plaćate porez na nekretnine i slično.
  • Vaš Patriota, o da!

    28.08.2017 11:23
    Hvala Partiji na tvorevini?
    Izvršitelji su običan Superhik!
    Otimaju siromasima da bi dali bogatim.
    Nije to nikakav pravni sistem, već pomaganje kvislinzima da rasele narod.
    Da li je ikada ijedan izvrštelj koje je formirala ova vlast privirio kod ljudi koji duguju milionske sume državi?
    Podsećam, istoj državi u kojoj se gladni smrzavaju i ubijaju, više mašinovođe ne mogu normalno ni da voze.
    Istoj državi gde SMS-om skupljamo za lečenje dece ili ozbiljno bolesnih mladih.
  • Pravični

    28.08.2017 10:12
    Konačno i neki neutralan, da ne kažem blago pozitivan tekst o izvršiteljima, bilo bi lepo da se objavi koliko novca se slilo u budžet zahvaljujući pooštrenom sistemu naplate dugovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.