Besplatne vakcine za decu tek od marta 2018. godine

Iako je iz Ministarstva zdravlja ranije najavljivano da će vakcine protiv bakterije streptokoke pneumonije, "prevenar 13", od 1. oktobra biti obavezne i besplatne za svu decu u Srbiji, to se, za sada, nije dogodilo.
Besplatne vakcine za decu tek od marta 2018. godine
Foto: Pixabay
Ova vakcina bi trebalo da decu štiti od meningitisa, sepse, upale srednjeg uha, bronhitisa i upale pluća.
 
Kako pišu "Novosti", ona je u svetu obavezna već desetak godina, a u Srbiji je trenutno predviđena programom obavezne imunizacije kao deo imunizacije po kliničkim indikacijama, odnosno samo za pojedine slučajeve, pa su roditelji dece koja nisu imala kliničku indikaciju, a hteli su da ih zaštite od ovih bolesti, sami kupovali vakcinu.
 
Novim Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koji donosi Ministarstvo zdravlja, propisano je da konjugovana pneumokokna vakcina postaje deo obavezne aktivne imunizacije dece određenog uzrasta počev od 1. marta 2018. godine. Prema tome tog datuma treba da počne i imunizacija ovom vakcinom.
 
U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a konjugovana polisaharidna vakcina se daje u tri doze, što znači da je godišnje potrebno oko 195.000 doza. Kako kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić, na listi lekova se nalaze dve pneumokokne konjugovane vakcine od dva različita proizvođača
 
"Cena doze na veliko iznosi oko 5.400 dinara. RFZO će, naravno, i ubuduće blagovremeno obezbeđivati sve vakcine predviđene programom obavezne imunizacije, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje 'Dr Milan Jovanović Batut'. Izmena programa imunizacije zahteva novi Plan potreba za ovom vakcinom od Instituta 'Batut' i značajna dodatna sredstva potrebna za obezbeđivanje potrebnih količina ove i drugih vakcina predviđenih novim Pravilnikom o imunizaciji", poručuje.
 
Uvođenje još jedne obavezne vakcine za kasu zdravstvenog osiguranja znači povećanje ukupnih troškova obavezne imunizacije za više od milijardu dinara godišnje.
 
Držаvni sekretаr Ministаrstvа zdrаvljа Ferenc Vicko rekao je da u Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture i da bi možda bilo najbolje da se uvedu novčane kazne da ljudi shvate da je imunizacija obavezna i neophodna, o čemu više OVDE.
  • ja

    07.10.2017 10:00
    @milica nemaju svi kapacitet da razumeju procitano.
    @Ana vakcina sada nije obavezna, I ako zelite da je date detetu koje nema indikacije, moracete da platite. od marta ce biti obavezna I besplatna
  • Milica

    06.10.2017 22:50
    Ana, procitajte tekst, pazljivo!
  • Ne podnosim Partiju

    06.10.2017 22:11
    Jaki smo
    Smislio sam vakcinu protiv kijavice. Trebalo bi je propisati za obaveznu, nabaviti od novartisa i debelo naplatiti roditeljima.
    Ako ne pristanu na moju zamisao, naravno, roditelje raščerečiti na krst - a decu oduzeti i dodeliti partijski podobnim porodicama, koje će biti sponzorisane sa 100.000 mesečno, a usput će moći koristiti decu kao radnu snagu. Samo napredno i jako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.