Vlada usvojila predlog Zakona o dualnom obrazovanju

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o dualnom obrazovanju i predlog izmena Zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, saopšteno je posle sednice Vlade.
Vlada usvojila predlog Zakona o dualnom obrazovanju
Foto: Pixabay
Kako se navodi, predlog zakona o dualnom obrazovanju donosi se u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede i smanjivanju nezaposlenosti ljudi starih do 25 godina i omogućavanja zaposlenja mladima odmah posle srednje škole.
 
Izmene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju odnose se na usaglašavanje sa zakonima o obrazovanju koje je nedavno usvojila Skupština Srbije.
 
Vlada je saopštila da se izmenama zakona uvodi "novi koncept državne mature", koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.
 
Izmenama se redefiniše vreme koje je predviđeno da učenici provode u školi, "čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene".
 
Kako se navodi, izmenama se proširuju mogućnosti za obrazovni turizam, odnosno škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi, čime bi, prema tvrdnjama Vlade, bili sniženi troškovi takvih aktivnosti.
 
Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je i Odluku o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar", koji, kako se navodi, predstavlja priliku da privatni sektor doprinese razvoju rudarskog sektora u Srbiji i bude ključni pokretač direktnih stranih investicija.
 
Radnu grupu čine predstacnici Vlade i društva "Rio Sava", koje pripada globalnoj rudarskoj kompaniji "Rio Tinto grupa" i koje je, kako se navodi, uložilo značajna sredstva u geološka istraživanja u Srbiji.Vlada Srbije donela je i Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i kompanije "Tajpa tekstil" iz Turske, koja je vodeći proizvođač i izvoznik u oblasti tekstilne proizvodnje i tržišta, a zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona u Kraljevu. Tim projektom kompanija bi, u toku petogodišnjeg investicionog perioda, uložila u proizvodnju 35 miliona evra i zaposlila oko 2.500 novih radnika, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
  • Kaćanka

    10.10.2017 11:23
    Sunce ti žarko o čemu ovi govore....
  • Radojica

    10.10.2017 06:31
    Rudari?
    Aha! Znao sam da sam na pravom putu, drugi deo teksta me je oduševio, jer će konačno i gimnazijalci, pravi Beograđani imati gde da idu na stručnu praksu (I i IV B.G. (krug dvojke i Dedinje)), kad se i konačno utvrdi da li su muzičari. Rad krepi, a izgleda u Srbiji danas i oslobađa, fürimmer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.