Izmene u školama naredne godine, menjaju se i lektire

Učenike prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije od septembra sledeće godine očekuje novo gradivo, nov način učenja i novi udžbenici, ali i manje lektire.
Izmene u školama naredne godine, menjaju se i lektire
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja izradio je nove nastavne planove i programe za ove razrede da bi bili usmereni ka ishodima, što bi značilo da se nastava i učenje više neće svoditi na puko nabrajanje i memorisanje činjenica. Jedna od najvećih promena za prvake u osnovnim školama je uvođenje projektne nastave.
 
"Izborni predmeti postaju sekcije, a uvodi se čas projektne nastave na kojem bi učiteljica sa decom obrađivala pojedine teme kroz više predmeta, a grupe đaka bi radile i određene projekte da bi polako shvatali šta je to timski rad. Đaci će pri tome koristiti i telefone i računare za učenje", kaže Gordana Mijatović iz Zavoda.
 
Programi su rasterećeni sadržaja koji su deci previše apstraktni i oslanjaju se na iskustvo koje deca donose u školu.
 
U grupi koja je radila na izmenama za peti razred uključeni su i učitelji da bi se stekla bolja slika o tome sa kojim znanjima oni dolaze kod nastavnika. Ovaj program je, po rečima Mijatovićeve, najviše rasterećen, sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u više razrede. 
 
Za razliku od nastavnih planova za osnovce koji su usvojeni i za koje je objavljen javni poziv izdavačima za pisanje udžbenika, gimnazijski plan je tek prosleđen Ministarstvu prosvete kao predlog.
 
"Đaci će po svojim afinitetima birati po dva izborna predmeta koja su multidisciplinarna i koja će učiti kroz istraživačku i projektnu nastavu. Ipak, glavna novina bi bila da prirodne nauke dobiju više prostora za vežbe, a insistiraće se da se one uvedu i na društvene predmete i jezika", najavljuje Mijatovićeva za "Blic".
 
Tako bi đaci na časovima filozofije imali debate, a iz istorije bi više vremena provodili istražujući. Između ostalog, umesto 31 čas nedeljno, imali bi 33 časa. 
 
Lektire na svim nivoima su smanjene. U prvom razredu se vratilo čitanje u nastavcima, kako bi se, objašnjava Mijatovićeva, deca navikavala da čitaju duža dela iz više puta. 
 
U petom razredu neće biti obavezna dela Žila Verna i Milovana Vitezovića, pesme Branka V. Radičevića: "Kad mati mesi medenjake" i "Kad otac bije", a u gimnaziji više se neće izučavati barok kao pravac, Danilo Kiš "Rani jadi", Šiško Menčetić, Džore Držić, a iz narodne kniževnosti izostavljene su pesme "Sunce se djevojkom ženi" i "Boj na Mišaru", kao i pripovetke "Djevojka brža od konja" i "Zlatna jabuka i devet paunica".
  • Ona koja zna

    31.12.2017 10:33
    Smeta vam barok? Pa da, kad ga ima samo u Vojvodini. Fruskogorski manastiri su radjeni u baroknom stilu.
  • Radojica

    31.12.2017 07:09
    Što nije pročitao ni ne razume
    Izostavljanje zbirke "Rani Jadi" Danila Kiša jedino može naći opravdanje u tome da ih vođa nije pročitao. Moguće i da mu ne odgovaraju, pre svega jer su njegovi bili na nekoj drugoj strani. Izostavljanje pesme "Boj na Mišaru" je jasan cilj da se izbegne svako pominjanje slobode u školama (Austrijski zahtev od 29. juna 1914. godine), a što se tiče bajke sa paunicama i to... tu je stvar da nam decu ne uče protiv halavosti i bahatosti, već baš obratno. Treba rijaliti da ih uči da ženske plaćaš, a ne da od njih tražiš "zlatnu jabuku", a devojke nešto o dobroti i ljubavi, ali to sad nije bitno... Važno je da ovo što pre ukinu, jer deca još uvek uče ono što je von Habzburg lično rekao da se izbaci pod hitno.
  • Darko

    31.12.2017 07:00
    šteta
    Velika sramota ukidati Kiša!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.