U aprilu PISA testiranje učenika

Novo PISA testiranje učenika počinje u aprilu ove godine i trajaće mesec i po dana, a testiranjem će biti obuhvaćene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka - uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.
U aprilu PISA testiranje učenika
Foto: Pixabay (ilustracija)
Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete. Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.
 
U Ministarstvu prosvete dodaju da će istraživanje početi posle 10. aprila i traće mesec i po dana, na mnogo većem uzorku nego prethodna. Na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.
 
Testiranje će se obaviti u 222 škole, a učestvovaće oko 8.000 učenika. Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost.
 
Od februara nastavnici i učenici će na sajtu Ministarstva prosvete moći da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja. Cilj je da se učenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.
 
Srbija u ovom testiranju učestvuje od 2001. Testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja preskočila je istraživanje 2015, jer za to nisu bila obezbeđena sredstva.
 
Na poslednjem PISA testiranju na kome su učestvovali učenici iz Srbije, 2012, postignuti su rezultati koji su ispod proseka. Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.
  • Inspektor Višekruna

    12.01.2018 17:26
    @Prosvetar
    Ko krivi ogledalo?
    24 sata nakon objavljivanja članka nijedan prosvetar se nije javio da prokomentariše neuspeh na testu, ni sa predlogom kako poboljšati rezultat, samim tim i školstvo!
    A kada su prosvetarske zarade u pitanju bude trocifreni broj komentara!
    Šta je prosvetarima bitno?
    Deca?

  • Prosvetar

    11.01.2018 22:24
    @visekruna
    Nemoj da krivis ogledalo sto nisi zadovoljan odrazom..
  • Jaja

    11.01.2018 22:20
    I ove godine cemo da zasvetlimo za zacelju...

    Posle bi trebalo da nagradimo nase skolstvo i podignemo im plate... Sve bagra, strajkuju vec 20 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.