U ponedeljak 15 godina od ubistva Zorana Đinđića

Petnaest godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, navršava se sutra, 12. marta.
Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.
 
Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.
 
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.
 
Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
 
Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
 
Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.
 
Đinđić je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.
 
Đinđić je bio prvi, posle 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda, izabran u februaru 1997. kao kandidat koalicije "Zajedno". S te dužnosti je smenjen sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.
 
Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima sutra će položiti vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana. 
 
U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koje DS organizuje trinaesti put zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.
 
Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana". 
 
Članovi Vlade Srbije položiće venac na spomen ploču u dvorištu Vlade, a u Domu omladine biće predstavljena knjiga "Portret političara u mladosti" u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku.
  • pawlle

    11.03.2018 16:53
    15 godina kako je Srbija umrla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija