Polovina mladih nema uzore, jutjuberi i blogeri sve popularniji

Polovina mladih u Srbiji ne veruje u idole i nema uzora na koje želi da se ugleda, pokazalo je istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Polovina mladih nema uzore, jutjuberi i blogeri sve popularniji
Foto: Pixabay
Kako prenosi "Politika", studija koja je sprovedena na uzorku od 1.404 učenika osnovnih i srednjih škola u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu, Jagodini i Valjevu, pokazala je da su ličnosti iz sveta sporta i javnog života uzori za oko 40 odsto mladih.
 
Najčešće pominjani idol i neko sa kojim se identifikuju jeste Novak Đoković, s tim da su među uzorima mlade generacije i sportisti poput Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Lebrona Džejmsa, Ronaldinja, Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića. Jedina sportistkinja koja se pozicionirala na spisku idola učenika u Srbiji je atletičarka Ivana Španović.
 
Direktorka Instituta za psihologiju i autorka istraživanja Ivana Stepanović Ilić kaže da su učenici naveli imena 333 osobe iz javnog života na koje se ugledaju. 
 
"Čak 70 odsto njih ima idole muškog roda, dok je svega trećina glasala za ženske idole. Zanimljivo je da je svega četiri odsto mladića navelo žensku osobu kao uzor, dok je 42 odsto devojčica reklo da im je muškarac uzor. Međutim, dok dečaci životne uzore najčešće nalaze među sportistima, devojčice idole nalaze na estradi. Ovo istraživanje je pokazalo da su blogerka Zorana Jovanović (Zorannah), rijaliti zvezda Kim Kardašijan, pevačica Svetlana Ražnatović, glumica Anđelina Džoli, pevačica Bijonse, uzori za najveći broj devojčica", kaže Ivana Stepanović Ilić.
 
Ona primećuje da nema nijedne ličnosti koja magnetski privlači veliki broj mladih osoba, iako Đoković jeste uzor, svega pet odsto mladih, u opštem uzorku, navelo je njega kao idola. Jedan broj mladih kao uzore navodi osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, a tu su i Stiv Džobs i Bil Gejts
 
Dok popularnost jutjubera i blogera osetno raste, simpatije prema političarima opadaju.
 
"Popularnost političara stalno opada. Istraživanje koje su sredinom devedesetih radile moje kolege pokazalo je da je tada čak 16 odsto mladih uzore nalazilo među političarima. Danas je to oko tri procenta. Mlade generacije politika generalno ne zanima, ni kod nas ni u svetu, iako to ne znači da su apolitični. Mislim da ih politika zanima na lokalnom, a ne na globalnom nivou i zbog toga ne smatraju da se političari bave temama koje su njima zanimljive. Ovo istraživanje pokazalo je da su Aleksandar Vučić, Vojislav Šešelj, car Dušan i Nelson Mandela najveći politički uzori za mlade", dodaje sagovornica "Politike".
 
Stepanović Ilić ukazuje i na to da su se za 20 godina umnogome promenili pogledi mladih na to ko bi trebalo da im bude uzor. Podseća da je 1995. godine trećina mladih uzore nalazila u svetu šou-biznisa, dok je danas taj procenat porastao na 45 odsto. Tih godina devet odsto mladih imalo je idole među sportistima, a danas su oni uzori za 43 odsto mladih.
 
"Poražavajuće zvuči činjenica da su 1995. godine naučnici i umetnici bili uzor za čak petinu mlade populacije, a danas ih svega tri procenta mladih doživljava kao idole. Naše istraživanje je pokazalo i da su ličnosti iz sveta šou-biznisa zanimljivije mladima u osnovnoj školi, učenici srednjih stručnih škola preferiraju sportiste, dok đaci u gimnazijama za uzore češće biraju političare i vladare", zaključuje Stepanović Ilić.
 
Profesori Odeljenja za psihologiju i saradnici Instituta za psihologiju svakih nekoliko godina obavljaju istraživanje o uzorima i idolima mladih u Srbiji.
  • /

    15.03.2018 09:42
    /
    ni gledanost na youtubeu i druustvenim mrazama se ne dobija na naivan nacin.
    ceca se mnogo lako prilagodila takvom marketingu

    tako da...sve pocinje iz iste kuhinje
  • Gladius et anus

    15.03.2018 08:15
    Maximus
    Једно питање: у породици где отац ради код приватника од јутра до сутра за 400 евра, где је мајка промискуитетна и нарочито слаба на локалног поштара, где ћеркица средњошколка по цео дан блеји са другарицама и изузетно добро познаје материјално стање родитеља ликова са којима се вуче по сплавовима, где син основац машта да ће постати нови Меси, зар у једној таквој средини њихови "идоли" могу бити поштени радници-самоуправљачи?
  • Nemanjaa

    15.03.2018 07:45
    Kakvi uzori????Pa biro za zaposljavanje me posalje u Stylos group gde za 6 meseci nisam dobio ni dinar,a plate tamo kasne 15 meseci!!!!I ko da mi bude uzor????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija