UN traži od Srbije da zabrani fizičko kažnjavanje dece

Komitet UN za prava deteta uputio je Srbiji 41 preporuku šta treba da se uradi da bi se dodatno unapredila Konvencija o dečijim pravima, među kojima je i eksplicitna preporuka da se zabrani telesno kažnjavanje dece, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.
UN traži od Srbije da zabrani fizičko kažnjavanje dece
Foto: Pixabay
Na sednici Odbora za prava deteta Skupštine Srbije, na kojoj je bilo reči o drugom i trećem periodičnom izveštaju Vlade Srbije o primeni Konvencije o pravima deteta, Paunović je rekla da je i ranije bilo sugestija da se to učini u okviru preporuka o sprečavanu nasilja nad decom a da postoji preporuka nadležnih komiteta UN da se u zakon mora uneti odredba da se zabrani fizičko kažnjavanje dece.
 
Govoreći o preporukama koje je Srbija dobila, Paunović je rekla da se one mogu podeliti u nekoliko grupa koje se odnose na potrebu usvajanja novih zakona, uspostavljanja institucije Ombudsmana za prava deteta, sistemski nadzor nad usvajanjem preporuka nezavisnih tela, zatim na jačanje zdravstvene zaštite romske dece i žena u cilju smanjivanja stope smrtnosti, sprečavanje nasilja u porodici i drugo.
 
Prema njenim rečima, preporuke se odnose i na smanjivanje broja dece smeštenih u institucije, što je oblast u kojoj je Srbija već postigla zavidne rezultate kroz omogućavanje deci bez primarne porodice da se lakše integrišu u alternativne.
 
"Jedna smo od retkih zemalja koja ima Savet Vlade za praćenje sprovođenja preporuka", rekla je ona i dodala da je u novembru 2017. godine sa Unicefom potpisan Memorandum o saradnji koji će omogućiti sprovođenje projekta praćenja primene preporuka, u čijem će radu učestvovati i nevladine organizacije.
 
Paunović je navela da će to omogućiti da se praćenje primene preporuka obavlja i preko Vladinog saveta i preko nevladinog sektora.
 
"Kao država pokazali smo najveću ozbiljnost kada je u pitanju treći ciklus. Dosta toga je urađeno između dva izveštajna perioda, otvorili smo Poglavlje 23, češće se prati sprovođenje preporuka koje smo dobili...Redovno podnosimo izveštaje, pratimo kako se sprovode preporuke, postoje mehanizmi koji se time bave a sada taj proces činimo otvorenim i zakonodavnoj vlasti, koja u to treba da ima uvid da bi mogla adekvatno da usvaja zakone", rekla je ona.
  • ice

    29.03.2018 22:51
    @Rambo

    O cemu ti pricas covece? Hahah ... Nije rec o tome da je neko zahvalan za nesto ili ne, nego da deci koja nemaju svest , sa kojima ne mozes razumno razgovarati, kada ne poslusaju rec, zna se sta je sledeci korak.
    Uostalom , sta je tvoj predlog? Da jedan balavac od 5-6g maltretira i tebe i ceo komsiluk recimo? Sve zato sto eto , ne smes dati 2-3 samara po buljsonu?...
    Oni ne razumeju zasto nesto ne smeju ili ne mogu da rade.. ako nece da te slusa ,dobije malo batina, pa ce zapamtiti em da to ne radi vise, em da kad mu kazes da ovo NIJE ok ,NE SMES ovo raditi, setice se da je zadnji put dobio batine kada je nesto uradio za sta mu je receno da ne sme..
    E sad ako neki magarac od 15-16g vec ne slusa (oni svakako ne slusaju) tj ne pokazuje elementarno postovanje , to je vec onda veci problem i tu batine ne pomazu nego lecenje.
  • kimi

    29.03.2018 22:43
    @RVosha
    Nasi politicari smaraju na neki drugi nacin.. ne pada mi na pamet da sada uporedjujem itd itd, poenta mi je bila da ovi vecito nesto traze zele zahtevaju izmisljaju te prava ovog onog ,ne smes ovo ne smes ono .. preterivanje ,uvodjenje raznih glupih pravila da bi od ljudi napravili robote/poslusnike....
    Ako vec neko ima tu privilegiju kod nas da pravi dete ,onda taj koji je napravio to dete ima sva prava i da odredjuje kako ce ga/je vaspitati...
    Ako ce biti storgi nek budu ,ako ce biti ..bivetri nek budu ,ako ce da budu nudisti nek budu, ako ce da se ponasaju kao monasi neka se ponasaju.
    I nije rec ovde samo o ovoj temi nego o svemu..kada vam je dosadno pogledajte malo bolje na tviteru sta sve evropska komisija radi planira itd .. to kod nas niko ne gleda jer nismo u EU pa nas sada ne dotice ali hoce u buducnosti..totalne nebuloze i uskracivanja, a kao satro sve u ime tolerancije...
  • Rambo

    29.03.2018 20:59
    Da je batina valjala - ostala bi u raju, koji, btw, ne postoji. Ko kaže da je zahvalan svojim roditeljima što su ga kao klinca pengali - laže. Batina te ne uči da budeš bolji čovek, već ti na praktičnom primeru pokazuje da agresijom možeš naterati ljude oko sebe da rade ono što ti želiš. Kad histerična majka pokušava da smiri dete i, naravno, ne uspe u tome, dete dobije batina što je bruka na javnom mestu. Zbog toga jesam za to da se tuku - roditelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.