Elektronski recepti uskoro u celoj Srbiji

Elektronski recepti zameniće papirne do 30. juna u celoj Srbiji.
Elektronski recepti uskoro u celoj Srbiji
Foto: Pixabay
Kako saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja, do kraja godine iz opticaja će potpuno biti izbačeni štampani recepti.
 
Od subote, 31. marta, e-recept je uveden na teritoriji čitave Vojvodine, pa se sada terapija tako podiže u ukupno 2.789 apoteka. U Beogradu se terapija na e-recept propisuje u domovima zdravlja, Gerontološkom zavodu i studentskoj poliklinici, a u ostalim delovima Srbije zasada u ukupno 42 ustanove.
 
Kako kažu u Ministarstvu zdravlja, do sada je izdato 14.859.360 terapija. Od tog broja, oko milion terapija izdato je za hronične bolesti. 
 
Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni - sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.
 
Terapija za hronične bolesti propisuje se za šest meseci, što je jedna od prednosti novog načina propisivanja i izdavanja lekova, jer hronično oboleli više ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. 
 
Iako je procedura jednostavna, u apotekama kažu da ima pacijenata koji zaborave datum izdavanja, zakasne da podignu lek, a to znači da vanredno moraju kod izabranog lekara. 
 
"Izabrani lekar sad kroz sistem ima povratnu informciju o realizaciji recepta i tako može da vidi da li se pacijent pridržava propisane terapije, odnosno da li je podiže", dodaju u ministarstvu.
 
Jedan od ciljeva uvođenja e-recepta bio je da se smanje posete lekarima motivisane samo formalnim podizanjem recepata. U ministarstvu zaključuju da su zadovoljni početnim rezultatima.
  • hahahah

    04.04.2018 21:17
    Joj bot se uznemirio, toliko se trudio, pisao i sastavljao, u nadi da ga necete prepoznati, i svi ga provalili. Molim vas objasnite mu zasto mu je komentar kao da ga je pisao njegovo visocanstvo licno, ja bih, ali ne mogu od smeha.
  • Banja

    04.04.2018 19:43
    @ stasa
    gospodine ili gospođo Staso, bio bih vam veoma zahvalan, ako mi možete objasniti šta je to u mom komentaru nebulozno i nekonstruktivno. Hvala
  • stasa

    04.04.2018 18:13
    @ Banja
    Vidi mladicu, devojko.....takve nebuloze ,ako vec ne zna nesto kontstruktivno i pametno da napise, to moze samo Sega-Mega bot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.