Krao naloge na Fejsbuku, pa tražio od prijatelja da mu pošalju novac

P. M. (27) iz okoline Vršca uhapšen je zbog sumnje da je varao ljude i uzimao im novac putem Fejsbuka, ali se sumnjiči i za falsifikovanje i zloupotrebu platnih kartica.
Krao naloge na Fejsbuku, pa tražio od prijatelja da mu pošalju novac
Foto: Pixabay
On se sumnjiči da je od kraja 2017. godine do trenutka hapšenja neovlašćeno preuzimao naloge na društvenoj mreži "Facebook", lažno se predstavljao osobama koje imaju status "prijatelja" kao osoba koja je vlasnik profila i tražio da mu pomognu.
 
P. M. je, kako se sumnja, tražio da mu hitno pošalju manje novčane iznose, uglavnom oko 1.200 dinara, ali tako što će fotografisati svoje platne kartice i poslati mu parametre potrebne za plaćanje sa istih ili je tražio da mu uplate 1.250 dinara na taj način što će ostaviti svoje podatke i podatke o svojoj platnoj kartici na internet stranici "Nemačka - posao", koju je unapred kreirao, sa namerom da pribavi i zloupotrebi podatke o platnim karticama. 
 
Osumnjičeni je nakon toga zloupotrebljavao platne kartice većeg broja lica do kojih je došao i skidao sav raspoloživi novac sa istih, koji je nakon toga preusmeravao na svoje račune i podizao u gotovini.
 
P. M. je, kako se sumnja, na ovaj način pribavio za sebe protivpravnu imovinsku korist u do sada utvrđenom iznosu od 1.8 miliona dinara na štetu više desetina građana Srbije.
 
Tokom pretresa njegovog stana, policija je pronašla 312.000 dinara u gotovini, kesicu ekstazija, semenke marihuane, računarsku opremu sa ogromnom bazom sa zloupotrebljenim platnim karticama, ličnim dokumentima i softverskim alatima.
 
Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu.
 
Kako se sumnja da je broj oštećenih veći nego što je dosadašnjim radom utvrđeno, pozivaju se svi građani koji sumnjaju da su oštećeni na ovaj način da svoje podatke proslede na email adresu vtk@mup.gov.rs ili da se jave Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a na broj telefona 011/3540-231, tokom radnog vremena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.