Radnici i borci protestovali u Nišu

Ispred Gradske kuće u Nišu protestovali su radnici bivših društvenih preduzeća kojima država duguje za zaostale zarade, kao i članovi udruženja Gvozdeni puk, koji, takođe od države, sudskim sporovima pokušavaju da naplate ratne dnevnice.
Protest, na kome su izneti zahtevi da država postupi po sudskim presudama i počne sa isplatom zaostalih plata, podržali su i Vojni i Policijski sindikat.
 
"Mi smo krajnje ljudski odustali od tuženja države pre šest godina i računali smo da će doći do konačnog rešenja, ali sad su nam leđa okrenuli svi i uzeli smo sami da rešavamo ovaj problem", kazao je predstavnik radnika Žarko Đorđević.
 
On je najavio da će predstavnici radnika propalih niških društvenih firmi otići sutra u Beograd, na sastanak u Ministarstvo privrede kako bi razgovarali o isplati zaostalih plata. Kazao je da radnici ne znaju sa kim će imati sastanak - da li će to biti ljudi iz ministarstva ili premijerka Ana Brnabić, ali im je bitno što su posle dve godine dopisivanja i molbi uspeli da ga izdejstvuju.
 
"Naš jedini zahtev je isplata zaostalih zarada. Situacija je 'čista', radi se o platama koje smo zaradili i za koje imamo izvršne sudske presude. Za isplatu zaradjenih plata nije potreban nikakakav novi zakon, nikakav 'leks specijalis", kazao je Đorđević. On je podsetio da su radnici, prilikom boravka Vlade Srbije u Nišu, u jesen 2016. godine, dobili obećanje da će im plata biti isplaćena do kraja te godine.
 
Prema negovim rečima, za isplatu zaostalih plata u Nišu se prijavilo nešto više od 7.000 radnika propalih firmi poput Mašinske i Elektronske industrije, Jastrepca i Građevinara.
 
Dejan Milošević, predstavnik Gvozdenog puka, pokazao je majicu sa simbolom tog udruženja koju sa protesta šalje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
 
"I kada bude sledeći put pljuvao po radnicima i borcima treba da zna da pljuje po ovom grbu i majkama i očevima koji su izgubli decu u ratovima", rekao je Milošević. Prema njegovim rečima, samo u Nišu živi 17.000 ratnih rezervista, učesnika rata 1999. godine, dok ih je u celoj Srbiji blizu 200.000. 
 
Kako je naveo, zajednički zahtev svih učesnika u protestu je isplata zaostalih plata, isplata ratnih dnevnica učesnicima rata 1999. godine, podrška Policijskom i Vojnom sindikatu Srbije u rešavanju nagomilanih problema u vojsci i policiji i borba protiv korupcije i kriminala u Nišu. 
 
Najavio je da će se sa istim zahtevima, učesnici današnjeg protesta ponovo okupiti 13. aprila u 12 časova.
  • комша

    04.04.2018 21:25
    Нишлије имају кичму, за разлику од осталих грађана у другим градовима. Браво за јужњаке!
  • stavros

    04.04.2018 19:54
    Oslobadjati grad po grad,selo po selo a onda u Beograd da im sudimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.