Vanredna situacija u Ivanjici, nevreme i u Kosjeriću

Nakon nevremena koje je pogodilo Ivanjicu, na teritoriji cele opštine proglašena je vanredna situacija.
Na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da je nevreme pre dva dana napravilo ogromnu štetu na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi, čija sanacija je u toku.
 
Desetine putnih pravaca na području Golije nije prohodno, a velika su oštećenja na stambenim objektima. U mnogim mesnim zajednicama postoje problemi u snabdevanju s vodom, dok su meštani u višim predelima opštine ostali bez vode, jer preradni kapaciteti fabrike za vodu ne mogu da prečiste ogromne količine mulja prouzrokovanog nevremenom. 
 
Nadležni su apelovali na građane da racionalno troše vodu, jer će snabdevanje u narednim danima zavisiti isključivo od vremenskih uslova. Na sednici Štaba za vanredne situacije je doneta odluka da se formiraju opštinske komisije za procenu štete.
 
Obilna kiša izazvala je ogromne probleme u selima Devići, Ostatija, Brusnik, Luke i Međurečje. Najveća šteta je na putnoj infrastrukturi. Seoske prilaze odnela je voda, a pojedina golijska domaćinstva su odsečena. Bujični potoci i dalje prave probleme, velika količina mulja i blata je izvučena na površinu, preneo je Glas zapadne Srbije.
 
Predsednik opštine Zoran Lazović kaže da su se za pomoć obratili državi i vojsci, a da odgovor očekuje u najskorije vreme, od vojske čak u toku dana. "Danas smo na terenu, u podgolijskom kraju, gde je bilo jako olujno nevreme propraćeno velikom količinom padavina koje je napravilo ogromne materijalne štete i klizišta", dodao je Lazović.
 
Navodi da je u tom kraju više do hiljadu kilometara nekategorisanih puteva, te da su sada mnogi odsečeni, što nije samo problem u komunikaciji, već je dodatno nevolja što se sve događa u sezoni otkupa malina.
 
Nevreme koje je pogodilo opštinu Kosjerić u popodnevnim satima oštetilo je putnu strukturu, a gradske ulice su bile poplavljene.
 
"Bujica je za kratko vreme napravila potpuni haos. U Brajkovićima i Galovićima voda je odnela puteve koje smo u prethodna dva meseca sanirali . Veliki trud nestao je za kratko vreme, a da ne pominjem materijalne troškove", kaže za Glas Zapadne Srbije Žarko Đokić, predsednik opštine.
 
On dodaje da je putna infrastruktura, usled bujičnih voda znatno oštećena i u gradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.