Hrvatsko Ministarstvo: Vučićevo upoređivanje s nacizmom je zamena teza

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je danas da upoređivanje Hrvatske s nacističkom Nemačkom predstavlja "zamenu teza jer je upravo režim Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dela hrvatskih i Srba BiH odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi" posle Drugog svetskog rata.
"Izjave o Hrvatskoj izrečene povodom godišnjice operacije 'Oluja' su 'zlonamerne i potpuno neutemeljene'", navodi se u saopštenju u kojem se odbacuje izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "Hitler hteo svet bez Jevreja, a da je Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba".
 
"Kad se već govori o upoređivanju s nacističkim režimom, radi se o zameni teza budući da je upravo režim srpskog predsednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao da uspostavi takozvanu veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cele BiH, Crne Gore i Kosova", navodi se u saopštenju.
 
Hrvatsko ministarstvo je dodalo da se u "ostvarenju srpskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid".
 
"Teza da su 'Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju', izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede", dodaje se u tekstu.
 
Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju na "odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup utemeljen na činjenicama". To je "jedini pravi put izgradnje dobrosusedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku saradnje", dodaje se u saopštenju i napominje da "nespremnošću nekih da se suoče s prošlošću samo odlaže istinsko pomirenje".
 
Vučić je u subotu u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba". On je dodao i da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište jevrejske devojčice Ane Frank, koja je kasnije stradala u logoru i ocenio da to nije slučajnost.
 
Ranije danas Jutarnji list je objavio da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović neće doći u posetu Srbiji kako je to ranije najavljeno, zbog ove izjave Vučića.
 
"Nakon poslednjeg istupa Vučića nemoguće je čak i razmišljati o poboljšanju odnosa između naših država. Sledi duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom na neodređeno vreme, a to recimo znači da nema govora o poseti hrvatske predsednice Srbiji", izjavio je za Jutarnji list neimenovani visoki državni zvaničnik.
 
Kako navodi sagovornik Jutarnjeg lista, neko vreme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije.
  • Ivek

    08.08.2018 14:30
    Patke
    U sve manjoj i sve plićoj bari sve je više pataka.... Ili bolje reći botova. Liman je među njima prvi kandidat za pola sendviča a Marko nesumnjivo za celi sendvič.
    Fuuuj !!! Dabogda se udavili žvačući!
  • V

    08.08.2018 05:59
    @Kaćanka, pajo patak
    Kaćanka, svakako imate pravo na mišljenje, koliko god da je ono pogrešno. Večita mi je misterija kako mnogi ljudi koji dele vaše mišljenje i vrednosti ne uviđaju da je trenutno stanje u državi upravo posledica vašeg mišljenja. Ovde se 30 godina živi u skladu sa vašim izborom i dokle nas je to dovelo?
    A da se nešto malo promeni? Čisto da vidimo kako će nam onda biti, pa ako ne valja, vratite ovo svoje? Kolika je nezaposlenost u Rumuniji, članici EU, a kolika kod nas? Rumunija nas je prestigla po svem. Crna Gora za koju smo izdvajali solidarnu pomoć u SFRJ nas je prestigla po platama i standardu... Kada ćete shvatiti?

    @pajo patak: niste u pravu, u srpskom može i jedno i drugo, a ako insistirate na da+prezent isključivo, onda radite isto što i pojedini Hrvati koji su smišljali nove hrvatskije reči samo da bi se jezik razlikovao od srpskog.
  • Kaćanka

    07.08.2018 22:12
    @drmr
    Što bi rekao Zoran Radmilović-ja sam član biblioteke a to gde su Hrvati članovi....E to me baš zabole! Nadam se da nikada nećemo postati deo EU a o Nato paktu da i ne govorim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija