Zbog nemaštine kupuju lekove na komad

Zbog nemaštine, pojedini pacijenti su prinuđeni da u apotekama traže i pola kutije leka. Neki koriste i odloženo plaćanje na nekoliko meseci.

Zbog nemaštine, pojedini pacijenti su prinuđeni da u apotekama traže i pola kutije leka. Neki koriste i odloženo plaćanje na nekoliko meseci.

Apotekari kažu da su za ovakav vid kupovine tableta najviše zainteresovani penzioneri, ali i radno aktivno stanovništvo koje zbog malih plata ne može da priušti nabavku lekova na standardan način, piše "Politika". U Apotekarskoj ustanovi u Čačku kažu da već pet godina posluju na ovaj način, kao i da im dolazi sve više građana koji žele da kupe recimo 10 tableta, pola kutije ili kutiju i po medikamenata.

Najvažniji razlog tražnje lekova na komad, smatra Marija Ristić iz apoteke "Viva" iz Niša, jeste taj što su građani znatno osiromašeni. "Često dođu i kažu da trenutno nisu u mogućnosti da kupe celu kutiju. I ono što ranije nismo prodavali na komad, sada prodajemo. Najviše se traže lekovi za holesterol i trigliceride, analgetici za glavu, tablete protiv stomačnih tegoba, probiotici za regulisanje crevne flore, kapsule za jačanje imuniteta, vitamini Be kompleksa... Građani mogu da plate i čekovima, na 150 dana odloženog plaćanja", navodi Ristićeva.

Vukica Stevanović iz Udruženja "Farmaceutsko jezgro" kaže da je uobičajena praksa da se medikamenti izdaju na tablu, ali da farmaceuti odbijaju da iseku tablu i tako prodaju lekove. "Zahtevi postoje, neke apoteke izlaze u susret željama, neke ne. Farmaceuti su u problemu, jer nisu sigurni da će se prodati ostatak table, ako nekome prodaju deo", istakla je Stevanovićeva. Pojedini apotekari objašnjavaju da jedino na taj način mogu da opstanu, jer je znatno smanjena kupovna moć građana. Dr Nevenka Dimirijević iz Doma zdravlja "Voždovac" napominje da pacijenti često kažu da nemaju para da plate participaciju za neki propisani medikament, ali da zato velike svote novca izdvajaju za pomoćna lekovita sredstva. Na taj način, smatra ona, ljudi daju velike pare za nešto što im nije potrebno, a žale se što za lekove moraju da daju nešto para, jer očekuju da sve dobiju besplatno.

U nekim gradovima lekovi se mogu kupiti i na pijaci. Ovi medikamenti se prodaju po nižoj ceni nego u apotekama, a među najtraženijima su lekovi koje preprodaju Bugari ili Rumuni. I pored saveta medicinara da se medikamenti ne kupuju na pijaci, jer se ne zna ni da li im je dobar rok trajanja, kao ni u kakvim su uslovima čuvani, mnogi to rade, a osim tableta, na pijaci se najviše nabavljaju naočare sa dioptrijom.

  • Пера

    27.10.2011 10:59
    Лекови
    Живеле 50-те.
  • 27.10.2011 09:29
    @Jazz
    Ovo je u Evropi uobičaena stvar.
  • PANTELIJA

    27.10.2011 08:15
    TUGA
    Posledica kleptokratije je nemaština. Sad cutimo i kupujmo na komad dok još i toliko možemo. Kad izumremo videcemo kome ce prodavati skupe lekove, hranu i odecu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.