Vlasnik Univerzal holdinga Dušan Stupar među uhapšenim zbog Azotare

Za sedam osoba privedenih zbog sumnje da su oštetili pančevačku Azotaru za gotovo milijardu dinara određen je pritvor od 48 sati.

Za sedam osoba privedenih zbog sumnje da su oštetili pančevačku Azotaru za gotovo milijardu dinara određen je pritvor od 48 sati. Za dvojicom osumnjičenih se još traga.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su bivšeg generalnog direktora "Azotare Pančevo" Vujadina Jankovića, člana vlasničkog konzorcijuma Dušana Stupara, bivšu direktorku Centra za kontrolu privatizacije Julijanu Vučković i Čedomira Ivkovića iz "Servo Mihalj inženjeringa", rečeno je u tužilaštvu i policiji. Uhapšena su i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin, a još se traga za Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom koji za sada nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da se osumnjičeni terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona Karbamid dva.

Martinović: Uhapšeni Stupar finansijer SNS-a

Srpska radikalna stranka tvrdi da je Dušan Stupar, jedan od uhapšenih zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja u pančevačkoj "Azotari", finansijer predsednika i zamenika predsednika SNS, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Potpredsednik SRS Aleksandar Martinović, u izjavi dostavljenoj medijama, navodi da je Stupar "ne samo finansijer, nego i blizak prijatelj Tomislava Nikolića". Martinović tvrdi da je Stupar Nikoliću i Vučiću "besplatno ustupio svoju ekskluzivnu poslovnu zgradu na Novom Beogradu, u kojoj je smeštena centrala Srpske napredne stranke".

"Azotara" je 2006. prodata za 13,1 milion evra konzorcijumu u kome su bili litvanske firme "Arvi" i "Saniteks" i beogradski "Univerzal holding" čiji je vlasnik Dušan Stupar. Iako su novi vlasnici najavljivali da će "Azotara" postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum sa direktorom Pauliusom Martinenasom na čelu 2007. razmontirao je pogon "Karbamid 2", najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Vlada Srbije je u julu 2009. odobrila da javno preduzeće "Srbijagas" postane većinski vlasnik "Azotare" u iznosu od 81,6 odsto kapitala po osnovu dugova koje je to preduzeće imalo prema "Srbijagasu". Proizvodnja u tom strateškom preduzeću, u kome danas radi oko 1.000 ljudi, ponovo je pokrenuta 1. avgusta 2009.

  • 26.04.2012 13:23
    Grešiš g.Limanac!!! Čak usko povezan sa bivšim članstvom SRS a sada SNS, sa samim vrhom stranke, do detalja upoznat sa svim zbinjanjima i baš zato sa nevericom i razočarenjem posmatram šta se desilo u Novom Sadu! Iskreno, sadašnje rukovodstvo SNS je beskarakterno, i nisu ZA POREDITI SA SVOJIM BIVŠIM KOLEGAMA-ČLANOVIMA IZ SRS NOVOG SADA. Oni su ostali pravi prijatelji i ljudi, za razliku od ovih novopridošlih otpadaka drugih strana, lopovi i bez obraza i karaktera.
  • Лиманац

    25.04.2012 16:06
    Анонимус
    Види се да си члан демократске странке а шта се друго може очекивати од тебе сем да блатиш странку којој ви демократе нисте ни до колена!
  • 24.04.2012 13:35
    Čemu sakrivanje istine? Pa Nikolić i Vučić su upozoravani da im je Galić formirao Gradski odbor SNS N.Sada,kao glavni finansijer, pa formalno isturio Vučevića za predsednika, a sad je i obelodanjen rad Galića za početak u dve sporne, nezakonite privatizacije... Koliko će do izbora još biti obelodanjeno ovakvih najbližih saradnika Vučića i Nikolića, a sve to govori o njinim budući načinom rada!!! Zašto su se okružili ovako "stručnim ljudima" a izolovali u radu SNS N.Sada, poštene članove???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.