Popusti za legalizaciju još godinu dana

Popusti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata biće produženi godinu dana, kazao je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Popusti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata biće produženi godinu dana, kazao je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je kazao da je inicirano produženje roka za važenje popusta jer veliki broj građana nije stigao da zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama o legalizaciji. On je podsetio da prvobitni rok za popuste ističe 30. juna ove godine, dodavši da je izuzetno puno prijava za legalizaciju, kao i da je potrebno dosta administrativnog posla.

Što se tiče roka za prijavljivanje nelegalnih objekata, on je istekao 11. marta 2010. godine i neće biti produžen, naglasio je Dulić.

Zakon o planiranju i izgradnji predviđa da vlasnici bespravno izgrađenih porodičnih kuća i stanova do 100 metara kvadratnih imaju popust do 99 odsto za legalizaciju, odnosno za 25 kvadrata po članu domaćinstva. Oni imaju pravo na umanjenje od 60 odsto za sledećih 100 metara kvadratnih u istom objektu kada su ispunjeni socijalni uslovi. Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni.

  • 25.04.2012 10:44
    SIZIF
    Realnost u Novom Sadu je DIVLJA GRADNJA. Dok se, s jedne strane, sprovodi postupak legalizacije bespravno sagrađenih objekata, s druge strane vlada potpuno divljaštvo u redovnom postupku, a koje sprovode čelnici Gradske uprave, od gradonačelnika, pa do načelnika. Dobiti građevinsku ili bilo koju drugu dozvolu izgleda kao Sizifov posao. Kako dođe do promene načelnika i njegovih "pomoćnika", tako se menjaju stavovi i pravila po kojima investitor mora da postupa.Započnete postupak, uradite sve kako vam je rečeno, usmeno ili u dopisu, a onda se neko napravi pametan i kaže " sad ne može tako, žao nam je, sad smo zauzeli drugačiji stav" i tako u krug. Izgleda da dozvole ne izdaje organ uprave već pojedinac (načelnik) koji smatra da može da postupa po sopstvenom nahođenju, najmanje vodeći računa o interesima stranaka. Jedini svetli trenuci rada gradske uprave bili su za vreme rada prehodnog načelnika koji je jedini vodio računa o interesima stranaka u postupku, (a ne stranaka na vlasti), naravno u granicama zakona. Možda je indikativna činjenica da su pomoćnici načelnika razrešeni i postavljeni novi, mesec dana uoči izbora ili se jednostavno radi o tome da pomoćnik ne sme da bude pametniji od načelnika.
    U postupku legalizacije najparadoksalnija činjenica je to što vas iscede dok ne dostavite svu dokumentaciju ( a ni sami više ne znaju šta traže)a onda dobijete zabeležbu da R Srbija ne odgovara za stabilnost objekta, zbog minimuma tehničke dokumentacije. Posebno pitanje je ustavnost ovakve odredbe zakona.
    RSrbija i ministar bi trebalo da odgovaraju za to što nema investicija, što izgradnja stoji, a odavno kupljene lokacije stoje prazne jer investitori čekaju bolja vremena.
    Nemojte, molim vas, da se hvalite time što ste produžili rok jer je do nezaključivanja ugovora u roku došlo najviše zbog rada odnosno nerada gradske uprave i zbog toga što ljudi ne znaju šta ih čeka u toku postupka jer se stalno nešto menja.
    Ovo nije ništa drugo nego SRAMOTA i bolje da ćutite kad već niste u stanju da uradite nešto pametno i konstruktivno. Ili jednostavno nećete.
  • INVESTITOR

    25.04.2012 08:00
    Zašto se često menjaju planovi
    Treba izvršiti reviziju svih planova koji su zadnjih godina menjali a odnose se na gradsko područje i onda videti koji su investitori gradili na tim lokacijama i koju su spratnost dobili prvobitnom dozvolom a šta su dobili izmenama plana i kako su znali da će dobiti veću spratnost pa su čekali izmenu plana i nisu završavali zadnju etažu. Takvih je slučajeva puno. Ako niste hteli da platite JP Zavodu za urbanizam i Komisiji za planove niste mogli dobiti ni jednu privilegiju po pitanju spratnosti, gabarita, erkera i sl... Gradjevinska mafija je napravila haos u Novom Sadu i za to niko ne odgovara.
  • Vojvodjanin!

    25.04.2012 04:45
    Urbanistička mafija!
    I pticama na grani je poznato da se ni jedna vlast pa ni vaša nije obračunala sa urbanističkom mafijom koji je zadnjih 20 godina potpuno ovladala našim gradovima. Javna je tanja kako se donose planovi i kako se menjaju da bi se nekome dozvolilo nekoliko spratova više, u komisijama za planove vam sede investitori i korumpirani ljudi. Komisije za planove imaju posrednike. Sve se zna a država ništa nije preduzela već čeka da to uradi EU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.