NIS ulaže 400 miliona evra u zaštitu životne sredine

Naftna industrija Srbije (NIS) uložiće u zaštitu životne sredine do 2015. godine gotovo 400 miliona evra, što je 6,5 puta više od planiranog kupoprodajnim ugovorom, rečeno je danas na trećoj Međunarodnoj ekološkoj konferenciji o upravljanju otpadom.
Naftna industrija Srbije (NIS) uložiće u zaštitu životne sredine do 2015. godine gotovo 400 miliona evra, što je 6,5 puta više od planiranog kupoprodajnim ugovorom, rečeno je danas na trećoj Međunarodnoj ekološkoj konferenciji o upravljanju otpadom.

Kompanija NIS je saopštila da za tretman istorijskog zauljenog otpada, kao i zauljene zemlje i muljeva, koristi savremene metode poput bioremedijacije.

Istaknuto je da su tokom projekta sanacije istorijskog zagađenja, od 2010. do danas, tretirane 84 jame u kojima se skladišti tehnološki otpad prilikom otvaranja bušotina za eksploataciju nafte, te je zemljište ponovo pogodno za poljoprivrednu proizvodnju.

Iz NIS-a su naveli da je u toku nabavka modernije opreme za skeniranja koja će omogućiti dobijanje podataka u tri dimenzije kako bi se tačnije definisale kontaminirane lokacije.

Na dvodnevnom stručnom skupu, u organizaciji Gasprom njefta, učestvuju predstavnici Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, stručnjaci Gasprom njefta i NIS-a. Na konferenciji učestvuju i predstavnici međunarodnih kompanija Njefte tehnolodži, Argus, Pepeline srevis, Brem grupa, Junirisk, Fugro.

Cilj konferencije je da uspostavi unapređen sistem upravljanja otpadom kroz efikasno korišćenje najbolje prakse u svetu. Na konferenciji će se razmatrati teme poput zakonske regulative, ali i primene iskustava i novih tehnologija, kako bi se u što većoj meri smanjili štetni uticaji na okolinu.

  • 25.04.2012 20:38
    @ja
    A gde je Banat, u tunguziji, pa valda je Banat deo Vojvodine, tj vojvodjanski deo
    kao i Backa, kao i Srem

    to su delovi koji cine Vojvodinu bas takva kakva je
  • Ja

    25.04.2012 07:30
    e Sale,Sale
    Naftagas nije vojvođanerski već Banatski,da znaš!!!A ako to već ne znaš pitaj prvo
  • sale novosadjanin

    24.04.2012 17:18
    ne ulaze nis
    nego vojvodina-naftagas !
    to je kolicina nafte koja se iscrpi iz nasih vojvodjanskih nalazista ili 5 x manji iznos od onoga sto je vredeo nas naftagas pre uzurpacije od strane bgd,mne i bih partija,njihove mafije ,ovdasnjih poltrona i rusa !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.