Protest ratara ne podržava ni jedna relevantna asocijacija

Protest koji su za sredu najavili neki vojvođanski paori, nezadovoljni novim načinom raspodele subvencija po prinosu umesto po hektaru, ne podržava ni jedna relevantna asocijacija zemljoradnika u pokrajini, tvrde poljoprivrednici koji su lane bili među glavnim organizatorima protesta.
Protest koji su za sredu najavili neki vojvođanski paori, nezadovoljni novim načinom raspodele subvencija po prinosu umesto po hektaru, ne podržava ni jedna relevantna asocijacija zemljoradnika u pokrajini, tvrde poljoprivrednici koji su lane bili među glavnim organizatorima protesta.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine su krajem prošlog meseca krenuli traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu ali ih je policija zaustavila zbog čega je 48 sati bilo blokirano više putnih pravaca u pokrajini. Poljoprivrednici su, ipak, uspeli da sa 100 traktora dođu u prestonicu i nakon razgovora sa ministrom policije Ivicom Dačićem odlučili su da "zamrznu" protest do 25. aprila, dajući rok vladi da im ispuni zahteve - među kojima je glavni vraćanje na stari sistem subvencija ratarske proizvodnje.

Stručnjaci, predstavnici nekih udrženja zemljoradnika, i paori koji obrađuju velike komplekse oranica, objašnjavaju da je novi način raspodele podsticaja srpskom agraru pravičniji, efikasniji i ekonomičiji i da će onemogućiti zloupotrebe, što je bio slučaj sa starim načinom subvencija kada su gazdinstva dobijala 14.000 dinara po hektaru površine.

Predsednik Kluba "Sto paora plus" ("100 P plus") Vojislav Malešev rekao je za Tanjug da se to udruženje neće priključiti obnovljenom protestu dela vojvođanskih poljoprivrednika. On je mišljenja da je kasno za proteste i da je prilika propuštena krajem prošle godine, pre usvajanja agrarnog budžeta i kada je najavljen nov način subvencionisanja u agraru.

Poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Zoran Sefkerinac, rekao je za Tanjug da se neće pridružiti protestu jer se solidariše sa ratarima koji obrađuju manje oranica. On je naglasio da će poljoprivredna gazdinstva sa manjim oraničnim površinama imati velike koristi od novog načina raspodele podsticaja u agraru. Sefkerinac je podsetio da je lane 83.000 gazdinastva dobilo podsticaje od 14.000 dinara po hektaru, dok će ove godine u sistem subvencija biti uključeno oko 250.000 gazdinstava.

Poljoprivrednik iz istog mesta Živojin Ostojić obrađuje 800 hektara zemlje i ne podržava ovogodišnje proteste poljoprivrednika jer smatra da su neopravdani. On je naglasio da će od novog načina subvencionisanja koristi imati svi poljoprivrednici, dok je stari način podsticaja omogućavao niz zloupotreba. Ostojić je ukazao da je bilo slučajeva da su dodeljivanje subvencije od 14.000 dinara po hektaru za zemlju koja uopšte nije obrađivana i da je to suština ovogodišnjeg protesta poljoprivrednika.

Povodom najavljene blokade puteva oglasilo se i Poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" i zatražilo da se prevoznicima omogući redovno održavanje linijskog autobuskog saobraćaja. "Tražimo da državni organi zaštite legitimna prava prevoznika i Ustavom zagarantovano pravo na rad", navelo je udruženje u dopisu nadležnim institucijama, uz napomenu da će prevoznici zatražiti i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.

  • Stanoje

    25.04.2012 10:07
    replika
    @pizdun, @Scotch Bonnet

    Nije mi sve potaman pa ne oduzimam drugima pravo na rad, zaradu, skolovanje i obavljanje svojih zivotnih aktivnosti.
    Nemam nista protiv protesta paora, ali ne na nacin da meni uzmu hleb iz ruke, tj izbiju par desetina hiljada dinara za dva-tri dana..
    Ne shvacam i dalje zasto moraju ici traktorima i zasto moraju stati na put..zasto ne odu autima pa ne blokiraju Vladu..Zasto njih nekoliko desetina hiljada ne ode u Bg pred Vladu?
    Nisam ni ja zadovoljan mnogo cime pa ne blokiram druge ljude. A vi sto imate takve komentare sigurno sedite kod kuce ili na poslu, do kojeg ne morate putovati, pa ste jako pametni.
  • Pizdun

    25.04.2012 09:38
    "Pozivam sve zaustavljene putnike da slikaju blokade i tablice traktora, kako bismo mogli podici tuzbu za pricinjenu stetu. "

    Ma ajde, junacino, udari na radnike i seljake,
    samo tako verno pseto, nek te drzava vidi kako si uzoran poslusnik. Bravo Stanoje! Uzmi i palicu pa im razbijaj traktore. Zapanjujuce je koliko si kratkovid.
  • Scotch Bonnet

    25.04.2012 08:55
    Sila
    Vojislavu Melesevu je drzavna bezbednost sela na vrat i zavrnula usi. Tako se to radi u drzavi Srbiji. Istom taktikom se sluzio i Milosevic, ako se secate jedno vreme su paori lozili zito i kukuruz u svoje peci a drzava je uvozila "jeftino" zito iz Belorusije. Najvaznije je da su tajkuni obezbedjeni i da je njima po volji. Ko j**e narod.

    Ovo je jos jedan razlog zasto se treba pobuniti protiv sadasnje bulumente.

    Stanoje tebi je izgleda sve potaman u ovoj truloj nazovi drzavi cim ti ne odgovara protest paora!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.