Okrivljenima za požar u "Kontrastu" produžen pritvor

Vlasniku "Kontrasta", dvojici zakupaca i električaru koji su okrivljeni za požar u diskoteci u kojem je 1. aprila život izgubilo šestoro mladih ljudi, produžen je pritvor za još dva meseca.
Mesec dana nakon što su u požaru u diskoteci "Kontrast" živote izgubili Marina Aničić, Tamara Miladinović, Milena Dalmacija, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović i Renato Vuković, nema novih informacija o istrazi.

Novina u proteklih mesec dana je inicijativa koju je pokrenuo Grad, a koja podrazumeva proširenje nadležnosti inspekcijskih službi. "Taj put je kraći i podrazumeva povećanje ovlašćenja komunalnoj policiji, tako da u ovoj oblasti za koju je nadležna ne samo podnese prekršajnu prijavu, kao što je bilo u slučaju Kontrasta gde su pisali tri prijave, nego da odmah posle podnošenja prijave, ako se ne poštuju propisane mere, mogu da zatvore lokal", kaže za RTV gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić.

U okviru vanredne kontrole, u proteklih 30 dana pregledano je 3.935 objekata u Srbiji, od kojih je 85 dobilo zabranu rada, a protiv 572 lica podnete su prekršajne prijave. Samo u Novom Sadu prekontrolisan je 271 lokal, napisano 47 prijava, a zabranjen rad sedam lokala. To međutim, ne znači da su oni i dalje zatvoreni.

"Nakon našeg pregleda i uručenja rešenja, stvar je vlasnika kada će on te nedostatke da otkloni. Kapela koja bi se, prema predlogu roditelja nastradalih, nalazila na mestu diskoteke Kontrast, kao i takozvani "Tamarin zakon" koji bi u rad ugostiteljskih objekata uveo red i predvideo pod kojim bi uslovima oni mogli primati veći broj ljudi, trebalo bi da podsećaju Novosađane na ovu, ne prvu veliku tragediju. Nadam se da ćemo uspeti da donesemo jedan takav propis, da pooštrimo mere i zabranimo da se to radi u nekim podrumima ili visokim potkrovljima gde se okuplja veliki broj ljudi", ističe Ivan Zarev iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Zarev dodaje da Srbija, kao ni druge zemlje, nema posebne propise koji regulišu tu oblast, ali da bi se to uskoro moglo promeniti, zahvaljujući inicijativi koju su, pored roditelja, pokrenuli i nadležni iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Vlasniku "Kontrasta", dvojici zakupaca i električaru koji su okrivljeni za požar u diskoteci u kojem je 1. aprila život izgubilo šestoro mladih ljudi, produžen je pritvor za još dva meseca.
  • Sanja

    07.05.2012 06:38
    narode ne dajte da vam i dalje bacaju pesak u oci
    Samo se vi funcioneri drzite dobro, jer ako vam popusti jedna karika, ode ceo lanac. To vi jako dobro znate, zato i dalje bacate narodu pesak u oci i bacate krivicu na "jadnu struju" i zatvarate elektricara koji nema veze sa pozarom, a iskrena da budem velike veze sa tim nemaju ni zakupci, vec oni koji su potpisali inspekcijske zapisnike, jer, ko ne bi radio, a po inspekcijskom nalazu je sve u redu. Pod hitno uhapsiti ljude iz inspekcije koji su stavili svoje potpise na papire i go go igracice koje su izazvale pozar i onu buktinju koja nije nastala od struje, to svi dobro znaju, ali cute, jer je gospodi na funkcijama lakse da krivicu bace na struju, elektricara i zakupce nego na prave krivce ciji su saucesnici i oni sami. S r a m o t n o ali nazalost istinito.
  • Dr Petrović

    01.05.2012 18:27
    Kakva jeziva farsa!
    Taj "Kontrast" je od samog starta bio opasno mesto u smislu požara. U međuvremenu je promenio više zakupaca svaka ta promena zakupca je tražila registraciju, uz inspektovanja raznih vrsta, sve do dozvole za rad. pazite sad: isto mesto, više zakupaca, višekratno inspektovanje i posle svega: požar.

    Pa da li je inspekcija uradila svoj posao savetodavca i korektora? Nije! Samo su naplatili svoj "posao". Da prostite, naplatiti i uraditi nije nikako isto.

    Eto to je greška. A to što se požar desio baš ovim zakupcima, dođe više kao ruski rulet sa strašnim krajem.

  • Gillan

    01.05.2012 07:16
    Naravno, PRAVE krivce niko i ne pominje. To se ne sme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".