Đaci bez mogućnosti izbora izbornih predmeta

Mogućnost da se učenici i njihovi roditelji opredeljuju za neki od izbornih predmeta u mnogim osnovnim školama praktično ne postoji.

Mogućnost da se učenici i njihovi roditelji opredeljuju za neki od izbornih predmeta u mnogim osnovnim školama praktično ne postoji.

Već od prvog razreda đacima se nameće izborni predmet, čime škole krše zakon, ali ih niko ne kontroliše, piše Danas. Fakultativni izborni predmeti, uvedeni pre desetak godina, za vreme mandata tadašnjeg ministra prosvete Gaše Kneževića, u međuvremenu su izgubili svoj smisao.

Ideja je bila da učenici u skladu sa interesovanjima biraju izborni predmet sa šire liste koju ponudi škola. U nižim razredima osnovne škole ustanova je dužna da ponudi tri, a u višim razredima četiri predmeta.

U praksi je, međutim, suprotno: dešava se da roditelji na početku školske godine dobiju cedulju na kojoj su samo dva izborna predmeta, ali im učitelj sugeriše da zaokruže isti, uz obrazloženje da će ovaj drugi imati naredne godine i da tako rade sva odeljenja.

"To nije u redu i time se krši zakon, jer se đacima mora omogućiti da biraju. Ovde je reč o organizaciji same škole. U nižim razredima to nije problem, jer izborne predmete predaju učitelji. Ali mnogi ne žele da drže nastavu i deci iz drugih odeljenja, već žele da rade samo sa svojim učenicima. Roditelji bi protiv toga morali da dignu glas", kaže direktor OŠ "Đura Daničić" u Beogradu, Slobodan Malušić, jedan od retkih koji je bio spreman da javno govori o ovom problemu.

Izborna nastava dodatno opteretila učenike

"Da budem iskren, mislim da je uvođenje izborne nastave, uključujući i građansko i veronauku, dodatno opteretilo učenike. Neki od tih sadržaja, kao što su informatika i računarstvo su neophodni. Život u prošlosti, crtanje, slikanje i vajanje, sve je to lepo, ali kada ne bi bilo toliko redovnih predmeta. Jer uz dopunsku, dodatnu nastavu i sekcije, deca provode po osam sati u školi. Kad će da stignu da se odmore i da uče?", pita Malušić.

  • ГРБАВИЦА

    03.11.2012 07:08
    ГРБАВИЦА
    То око изборних предмета је само један сегмент који одсликава какво нам је школство.
    На пример у Гимназији "Светозар Марковић" у Новом Саду, пре неки дан, од 30-так ученика, из контролног из физике њих 26 је добило 1, а само 4 ученика су добили 2. Професор физике ни мало се због тога не осећа одговорним и не пада му на памет да понови контролни. А да ли је дужан тако нешто да уради - питање је за просветну инспекцију.
    Или на пример, у истој Гимназији у једном дану ученици имају 2 контролна и 2 усмена испитивања, те се питам да ли је и то у складу са законском регулативом.
  • nazovimo "krivce" po imenu ond

    02.11.2012 19:03
    ima ovakvih i onakvih skola
    Bilo bi lepo kada komentarisemo da komentarisemo osnovano i "direktno upereno" inace se javljaju komentarom osobe koje se osecaju krivom a ustvari sve rade po PS-u.
    Evo lepog primera - osnovna skola "Vasa Stajic" u Vojvode Knicanina u Novom Sadu pred kraj svake skolske godine podeli listice sa izbornim predetima : gradjansko ili veronauka, i 4-5 izbornih. Roditelji se tada izjasnjavaju i potpisuju svoj izbor i na osnovu toga se prave grupe i postojecem nastavnom osoblju dodaju i te obaveze za narednu skolsku godinu.
    Jedino ogranicenje postavlja Srbijansko Ministarstvo prosvete a to je da po grupi mora da bude minimum 15 ucenika inace odbija da placa onog ko izvodi nastavu sa manjom grupom.
  • Virvirak

    02.11.2012 18:17
    @Limanka
    ''Može li neko da mi objasni šta znači "obavezni izborni predmet"?''

    Aman ženo nisi valjda toliko tupava?! OBAVEZNI IZBORNI, OBAVEZAN, ne fakultativan. To znači da je obavezan ali da se iz te plejade može birati između dva ili više predmeta ALI se svakako MORA izabrati jedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija